Hírek

Problémák a hulladéktárolók körül

2017. augusztus 17., 17:34

Melegben bűzlő kukák, guberálók utáni szeméthegy - ezeket szeretné megszüntetni az egyik lakásszövetkezet a hozzá tartozó társasházak előtt. A régi konténereket zárhatóra cserélik, így csak az használhatja, akinek kulcsa van hozzá.

Problémák a hulladéktárolók körül

Egyre több zárható konténer tűnik fel a Váci Mihály utcában, és hamarosan újabbak érkeznek. Ezzel a megoldással - úgy tűnk - több problémát is orvosolnak a társasházak. A lakótelepen élőket már régóta zavarta, hogy a guberálók sokszor áldatlan állapotokat teremtettek.

Beliznai Pálné - elnök, Bem Lakásszövetkezet
“Sokkal kulturáltabb a szemétnek a kihelyezése, és a szállítása is, mert itt nem fordul elő, hogy meg vannak tömve a kukák, lehullik, melléteszik. Ezek zárható kukák, körülbelül két hét kell ahhoz, hogy a lakosság ezt megszokja. Azért mondom, mert itt van most már 53 darab ilyen konténer, most osztjuk ki a kulcsokat. Ezek a társasházakat érinteni fogja, akiket mi kezelünk, és a jövő pénteken lesznek lecserélve szintén ilyen zárható fekete kukákra.”

A nyári kánikulában az elviselhetetlen szagok is gondot okoztak, és nem csak itt. A tömött szeméttárolókban hamar megjelent az ételmaradékokból, pelenkákból és más szerves hulladékokból származó bűz. A szemétszállítók azt kérik, hogy a kisebb edényeket a lakók maguk is szellőztessék, fertőtlenítsék.

Puklér Géza - hulladékgazdálkodási igazgató, SZOVA Zrt.
“Ezzel lehet elsődlegesen megelőzni, valamint azzal, hogy odafigyelünk a hulladékgyűjtésre. Tehát a komposztálható hulladékot ne tegyük bele, hanem azt próbáljuk meg komposztálni, ugyanis a legbüdösebb hulladék az mindig a rothadó hulladék, és ettől keletkezik általában a kellemetlen illat. A nagyobb lakótelepi edényeket pedig társaságunk is mossa, illetve hetente háromszor ürítjük, kétszer vagy háromszor, ezáltal csökkentve a környék szagterhelését.”

A szemétszállítást emellett nagyban megkönnyíti, ha a lakók szelektíven gyűjtik azt, amit csak lehet.