Hírek

Premontreis mesemozaik a Markusovszky Kórház gyermekosztályának

2015. május 20., 16:23

A falikép a gyermek-neurológia várójában kapott helyet. 120 tanuló nyolc hónapon keresztül dolgozott rajta.

Premontreis mesemozaik a Markusovszky Kórház gyermekosztályának

Egy kacsalábon forgó palota a mozaik központi eleme, e körül sorakoznak a mesei szereplők és motívumok: békakirályt, óriást, hercegkisasszonyt, égig érő paszulyt, boszorkányt és királyfit is lehet látni rajta. Színes üveglapokat vásároltak, apró darabokra vágták, és ebből rakták ki a képet. Nyolc hónapon keresztül dolgoztak rajta a diákok.

Dancs Jeanette - ikon- és üvegfestő, tanár
"Szeptemberben láttunk neki a tervezésnek, miután egyeztettünk a kórházzal, hogy fogadóképesek. Októberben álltunk neki a munkának, több mint 8 hónap munkája van ebben a mozaikban, és 120 gyerek dolgozott rajta."

Az iskolában már több saját készítésű mozaik is helyet kapott. A gimnázium újraalapításának 20. évfordulója alkalmából jött az ötlet, hogy nyissanak a város felé, ekkor keresték meg a kórházat. A falikép a diákok ötletei alapján állt össze.

Légrádi Evelin
"A hercegnő volt az én projektem, a haja kicsit ombrés lett, mert kontúrozásnál besötétedett a sárga. Tegnap végigkontúroztam a sárkány körvonalát, hogy jól ki lehessen venni a formákat belőle."

A mozaik a gyermek-neurológiai szakrendelők előtti folyosó falán kapott helyet.

Oroszlán György - osztályvezető főorvos, gyermekosztály
"Ez pont egy olyan helyen van, ahol a neurológiai szakrendelés van, az ide érkező gyerekek egy része szorongással küzd. Ez óriási feszültségoldó lehetőség számukra, hogy amíg várnak a rendelésre egy ilyen szép mesevilágban gyönyörködhetnek."

A mozaikkal otthonosabbá, barátságosabbá vált a folyosó. A szülők a várakozás ideje alatt a képek alapján akár mesélhetnek is a gyerekeknek. A gimnázium jubileumi tanéve pénteken 18 órakor a gálával zárul a Bartók Teremben.