Hírek

Premontrei tudós tanárok

2019. április 12., 14:55

Az ország valamennyi premonterei rendi középiskolájából érkeztek csapatok Szombathelyre, a Premontrei tudós tanárok és híres diákok versenyre.

Premontrei tudós tanárok

A két zsámbéki, a keszthelyi, a gödöllői és a szombathelyi csapat is egy-egy ismert premontrei tanár, illetve szerzetes életútját mutatta be.

“...rehabilitálták és pénzbeli jóvátételt is kapott, amiből elkezdte építeni a gödöllői premontrei templomot.”

A gödöllői diákok Kumorovitz Bernát Lajos munkásságát idézték fel. A szombathelyi gimnázium csapata pedig az iskola egykori igazgatójának, legendás mennyiségtan, vegytan és természettan tanárának a tevékenységét vázolta fel.

Bársony Csongor
“Legtöbben talán a Foucault-inga-kísérlettel kapcsolatban ismerhetik Kunz Adolfot. Róla tudni illik, hogy nagyon érdekelte a természettudomány, a matematika, ennek kapcsán egy komplett új szárny is létesült premontrei gimnáziumban még a korszakban.”

A verseny célja évről évre az, hogy a diákok megismerhessék a jeles premontrei elődöket.  

Boldvai Márton Bertalan - premontrei perjel
“Ami miatt ezeket felidézzük, talán megerősítenek - főleg az ide járó diákokat, meg bennünket, premontrei szerzeteseket is, hogy az a hagyomány, amit képviselünk, vagy amit igyekszünk tovvábbadni, az valóban ma is élő, és talán emlékeztet bennünket arra, hogy mennyire fontosak ezek a gyökerek.”

A rend 2021-ben ünnepli fennállásának 900. évfordulóját. A verseny is az ehhez kapcsolódó hároméves rendezvénysorozat része volt.

Véghné Busics Hilda - igazgató, Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium
“Minden egyes iskola évi szinten egy olyan programot szervez, amelyiken minden iskola képviselteti magát. Volt már Gödöllőn egy nagy sportrendezvény, volt Zsámbékon, a nővéreknél egy főzőverseny, és most nálunk van a tudós tanár konferencia.”

A szombathelyi program része volt az az előadás is, ami a rendalapító Szent Norbert vándorprédikációs útjait tárta a hallgatóság elé.