Hírek

Pinka-völgyi Halas Nap

2018. július 17., 17:01

Citrusos halpogácsa, halgombócos káposzta, pontychips – ilyen különlegességeket lehetett kóstolni az ötödik alkalommal megrendezett Pinka-völgyi Halas Napon szombaton Vaskeresztesen. Itt ünnepelték meg a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének 25. születésnapját is.

Pinka-völgyi Halas Nap

Készül a ropogós haltöpörtyű.

atmo: 8:33-8:40 „Általában paprikás lisztben szokták megforgatni, én még teszek mellé egyéb fűszereket.”

Kicsit odébb forró vaddisznózsírban keszeg pirul és halászlé rotyog a kondérban.

Karácsony Tamás – elnök, Celldömölki Lokomotív Horgászegyesület
„100-150 keszeget szoktunk megsütni évente, és mindig el szokott fogyni, meg a halászlé is, úgy érezzük, egyre népszerűbb a hal.”

A megye minden részéből érkeztek csapatok, hogy megmutassák, milyen változatos és finom ételeket lehet készíteni a magyar halakból. A szombathelyiek rozé borral bolondították a halászlevüket.

Hegedűs László – elnök, Olad Városrészért Egyesület
„Egy receptben olvastuk, valami új ízvilágot szerettünk volna. Magát az alkoholt elforrja a halászlé, de a bor aromája az benne marad.”

A rendezvény célja immár ötödik éve a halfogyasztás és a horgászat népszerűsítése.

Puskás Norbert – ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
„Az első rendezvényt amikor megtartottuk, még nem is gondoltuk, hogy ennek hagyománya lesz, és ennyien érdeklődnek a horgászat, halfogyasztás iránt, de napjainkra beigazolódott, hogy van létjogosultsága a rendezvénynek, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 23 halétel-készítő csapatunk van, 50 horgász, és több száz kilátogató van a program alatt.”

(27:12) A főzés mellett barátságos horgászversenyt rendeztek, a fülledt idő ellenére szépen jöttek a kapások. (foci a nyers elején) Közben kispályás focitorna, színpadi- és gyerekprogramok szórakoztatták a látogatókat. A kellemes, családias hangulatú rendezvényen közel fél tonna halat sütöttek-főztek meg, a nap végére minden elfogyott.

Tölgyesi Jánosné
„Gyakran esznek halat? Igen, hetente egyszer. Nem mindenki szereti a családban, de mi szeretjük, a halászlevet is, azért jöttünk.”

Bemutatták Majthényi László új könyvét, amely szigetközi halételek gyűjteménye.

"Fogjuk a sarat, beletesszük a halat. Ez egy agyagos sár.”

A szerző el is készítette az egyik különleges fogást, az agyagbundában, parázson sült keszeget.

Majthényi László – elnök, Vas Megyei Közgyűlés
„Halfogyasztásunk sokkal jobb volt, amikor még gyűjtögető-vadászó életmódot folytattak az őseink, vagy katolikus vidékeken péntekenként mindig volt hal. Mára ezek a hagyományok felejtődtek. Ezért is fontos a sporthorgászat fejlesztése, mert ezen keresztül ösztönözni tudjuk, hogy a halfogyasztás újra fellendüljön.”

A főzőversenyt a celldömölki Lokomotív Horgászegyesület népes csapata nyerte. Megemlékeztek a megyei szövetség fennállásának 25. jubileumáról is. (1:04:50) Köszöntötték a korábbi elnököket és vezető munkatársakat, majd tortával ünnepeltek.