MNB
MNB - 2

Hírek

Pincés-kemencés nap

2017. október 16., 14:15

Napsütés és gasztronómiai finomságok várták szombaton a Csömötei hegyen tartott Pincés-kemencés nap látogatóit. A település szőlőhegye értékeit szeretné megmutatni, ezért évente több programot is tartanak. Most az Aszalt gyümölcsök napjára hívták az érdeklődőket.

Pincés-kemencés nap

5. alkalommal várták Lukácsházán a gyümölcsök, lekvárok és a különleges ízek kedvelőit az Aszalt gyümölcsök napján.

Jónás Zsigmondné - Borbarát Hölgyek lukácsházi elnöke
"Lángost készítünk, itt mögöttem pedig langaló készül kenyértésztából és megy a kínálórészhez tejföllel, sajttal meg fokhagymával készül a lángos, a másik pedig szintén tejföl, sajt, látom már megnyalja a szája szélét, meg szalonnával, aki kér rá hagymával, lila hagymával tálaljuk."

Az önkormányzat által vásárolt 200 tőkés szőlőültetvényrőlről közel 600 liter mustot préseltek.

"Kedves egészségünk, Isten hozta!"

Aki akarta meg is kóstolhatta azt a murcit, amiből a falu bora készül el decemberre.

Virág János - polgármester, Lukácsháza
"Két héttel ezelőtt, itt ahol most állunk vette meg az önkormányzat ezt a kis pincét meg a hozzá tartozó szőlőt, és ebből most az első évben szüreteltük a termését, és most lé formájában a falu bora folyik éppen le."

A közösségépítést célzó programok igazi gasztronómiai élményt kínáltak.

Pethő Györgyné
"Most jöttünk először, de tényleg nagyon szép és nagyon érdemes kijönni, és amit nem írt az újság, hogy igaz hogy van belépő, de mindenhol ingyen kaptunk mindent, annyit ettünk-ittunk, amennyi belénk fért."

Lukácsháza azzal a szándékkal indította pincés-kemencés napokat, hogy évente 2-3 ilyen gasztronómiai rendezvénnyel minél szélesebb körben megmutathassa szőlőhegyének értékeit. A programsorozat mostanra a település védjegyévé vált.