MNB
MNB - 2

Hírek

Pihenőidő és védőital

2017. június 23., 17:08

Az útépítéseken, tetőkön és más, szabadtéren végzett munka esetén különösen nehéz helyzetben vannak a dolgozók hőség idején. Többek között pihenőidő és védőital illeti őket, ahogy például a meleg csarnokokban dolgozó munkavállalókat is. A hatóság fokozottan ellenőrzi a szabályok betartását, és a tapasztalataik általában jók.

Pihenőidő és védőital

Egy 11-es Huszár úti csőtörésnél dolgoznak a vízszolgáltató szakemberei. Hiába van érvényben másodfokú hőségriasztás, a munkájukra ilyenkor is szükség van. A munkáltatójuk védőitalként fejenként egy nagy palack ásványvízről gondoskodik ebben az időszakban, amit hidegen, hűtőládában kapnak meg munkakezdéskor, de itt a többi előírást is betartják.

Németh Gábor - műszaki igazgató, Vasivíz Zrt.
“A legtöbb munkagépünk, az új járművek, munkagépek már légkondicionáltak, tehát ez valamilyen könnyítést tud jelenteni a dolgozóknak. Illetve az óránkénti szükséges pihenőidőt is próbáljuk biztosítani. Ilyenkor olyan létszámmal próbáljuk a munkát szervezni, hogy a kieső munkavállaló helyére mindig be tudjon lépni egy újabb. Illetve egy picit forgatjuk a kollegákat. Nemcsak mindig földmunkát végeznek, hanem esetleg besegítenek szerelési tevékenységekbe.”

Az idevonatkozó rendelet előírásait szabadban és zárt térben végzett munka esetén egyaránt figyelembe kell venni. A hatóság a hőség idején fokozottan ellenőrzi a munkahelyeket.

Kard Enikő - főosztályvezető-helyettes, Munkavédelmi Hatóság, Vas Megyei Kormányhivatal
“Óránként öt és tíz perc közötti szünetet, pihenőidőt kell biztosítani. Ez nem azonos a Munka törvénykönyvében meghatározott munkaközi szünettel. Ez a pihenőidő a munkaidő szerves része, ezt ledolgoztatni nem lehet.”

Nehezen viselik a meleget a tömegközlekedéssel utazók is. A szombathelyi vasútállomáson palackozott ásványvizet osztanak délelőtt 10 és délután 5 óra között mindaddig, amíg a hőségriadó érvényben van.