MNB - 2
MNB

Hírek

Pí-Nap

2018. március 14., 15:09

A matematika leghíresebb számának, a Pí-nek ünnepét 1988. óta tartják meg világszerte március 14-én. Ez alkalomból Szombathelyen a Kanizsai Dorottya Gimnázium négyfordulós versenyt, konferenciát, a Csodák folyosóján interaktív kiállítást, sőt mi több, Pi-zzás Pi-kniket is tartottak a nemzetközi PI ünnep előtti napon.

Pí-Nap

A Kanizsai Dorottya Gimnázium Csodák folyosója ismét rengeteg érdekességgel szolgálta a diákok ismereteinek bővítését.

Vörös Hanna
Ezek különböző, a Pi-hez kapcsolódó képrejtvények. Ez például Románia és a Pi, tehát pirománia a megoldás. Itt például ez egy palota, aztán a pi és csi, tehát palotapincsi.

Sarang Botond
A Pi leírva Pie, az angolul pitét is jelenthet, és a 3,14-et ha megnézzük fordítva, akkor pont a pite jön ki.

A Pi-napon természetesen a matematika fontos számáé volt a főszerep.

Sinkó Andrea – szervező, Kanizsai Dorottya Gimnázium
Mivel ez egy nemzetközi matematikai ünnep, érdemes csatlakozni. Van egy olyan mondás, hogy a tudomány annyira komoly, hogy ahol lehet, ott vigyünk bele egy kis humort. Részben ezt is próbáljuk, másrészt azért a matematikát is kell egy kicsit népszerűsíteni, hogy egy olyan oldalát is meg tudjuk mutatni a kiállítás segítségével, hogy játékos, másrészt művészi.

A Pi-ünnepen zajlott az általános és középiskolák számára meghirdetett verseny döntője is.

Zrínyi Anna
A Nagy Lajos Gimnáziumból jöttem, és igazándiból volt egy plakát, amit el kellett készítenünk,hogy hogyan számoljuk ki a Pi-t, illetve volt még egy feladatsor, és egy művészeti alkotást kellett a Pi-vel csinálnunk.

A tanárok például előadást hallhattak a Pi és a tanulásmódszertan kapcsolatáról, két kanizsais diák pedig a Pi és a memória összefüggéséről mutatta be egy országos versenyre készített, döntőbe jutott prezentációját. A Pi-napon az is kiderült, Miért fontos, hogy pontos. Ha ugyanis egy számítógéppel kiszámoltatjuk a Pi első 50 jegyét, kiderül, hogy jól működik-e a komputer.