MNB
MNB - 2

Hírek

Permetező gépek kötelező bevizsgálása

2020. május 20., 19:26

Az európai uniós szabályoknak megfelelően három évente kötelező bevizsgáltatni az árutermelésben használt permetező gépeket. Az ehhez szükséges feltételek Magyarországon az idei évtől teremtődtek meg. Elsősorban a keresztirányú szórásegyenletességet vizsgálják, ezzel biztosítva az élelmiszerlánc biztonságot.

Permetező gépek kötelező bevizsgálása

Horváth Nóra
“Ugye a szelet nem szereti”

A mérő állomásoknak komoly szakmai és technikai feltételeknek kell megfelelniük. 79-en kapták már meg a vizsgálati jogosultságot, de az országban mindössze 25-30 működik aktívan. Vas megyében egyedül Vasszécsenyben. A vizsgálat díja a permetezőgép paramétereitől függ.

Horváth Nóra – felülvizsgálatra jogosult vezető, Felülvizsgáló Állomás Petőfi MTSZ
„Függ a fúvókák teljesítményétől, a gépen levő szivattyú teljesítményétől, általánosságban elmondható, hogy az egyes fúvókák között 10%-nál nagyobb szórás eltérés nem lehet, ez egy sarkalatos dolog. Ha ezen túl lóg, akkor javítás, csere, új vizsga. Attól függően, mekkora nagy a probléma.”

A sikeres vizsgálat érdekében érdemes kitisztított géppel érkezni, ahol tiszta vízzel történik az ellenőrzés. A járvány helyzet is lassítja a folyamatot, de a gazdák nem tartanak a vizsgálattól.

Károlyi Beatrix - agronómus, Zonker Kft.
”A magyarországi jogszabályok különösképpen a növényvédelemet érintő jogszabályok,  eddig is szigorúak voltak és az európai uniós szintnek megfelelően voltak szabályozva a növényvédelmi tevékenységek is,úgyhogy én azt gondolom, hogy a magyarországi gazdákat különösebben nem fogja befolyásolni. Tehát, nem lesz ez egy plusz feladat. ”

A legtöbb gazda észre veszi, ha nem működik rendesen a permetező gépe, főleg a gyomirtás után maradnak árulkodó jelek. Akik regisztráltak már, azok a vizsgáig dolgozhatnak gépeikkel. Akik azonban még nem jelentkeztek be, vagy a berendezésük nem felelt meg a műszaki ellenőrzésen, a sikeres vizsgáig hivatalosan nem végezhetnek munkát a permetezővel és egy esetleges hatósági ellenőrzés során a munkát le is állíthatják. Vas megyében 1500-2000 gépet kötelesek bevizsgáltatni tulajdonosaik.