MNB
MNB - 2

Hírek

Pénz, de honnan? - A konferenciasorozat második állomása Szombathely volt

2012. április 05., 17:08

A szervezők azt szeretnék tudatosítani, hogy a kormányzat, az önkormányzat és a vállalkozások összefogása szükséges a nehéz helyzetből való kilábaláshoz. Mikro-, kis- és középvállalkozásokat, különösen agrár területen tevékenykedő cégeket vártak a Városháza nagytermébe.

Pénz, de honnan? - A konferenciasorozat második állomása Szombathely volt

Uniós, kormányzati, banki finanszírozási formákat és hatékony üzleti megoldásokat  ismerhettek meg a vállalkozások a mai konferencián. A tanácskozás célja volt tudatosítani, hogy csak összefogással lehet előbbre jutni.

Demcsák Mária - főszervező
"Helyi szinten borzasztó sokat tudunk egymásnak segíteni a közös siker érdekében. Mert az emberek, a vállalkozások, az önkormányzatokkal és más válallkozásokkal élnek együtt, és csak együttműködéssel tudnak sokat tenni."

Az előadók új támogatási programokról és pályázati lehetőségekről beszéltek. Többek között beruházásokra, képzésre és kutatásfejlesztésre lehet forrást nyerni az év második felében.

"Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtésének támogatása, 50 százalékos intenzitással fog megjelenni."

A mezőgazdasági vállalkozások számára ismét megnyílik a Leader pályázati keret. Egy  most induló fejlesztési programban több lábon álló gazdaságok létrehozása a cél, egy másikban eszközbeszerzésre lehet nyerni akár 35 millió forintos támogatást.

Földesi Péter János - referens, vidékfejlesztési minisztérium
"Azt várom ettől, hogy azok a mikrovállalkozások még jobban fognak teljesíteni és még több alkalmazottat tudnak foglalkoztatni, akik eddig is jól működtek, de azoknak is van esélye, akik most indulnak, és tiszta lappal kezdik ezt a versenyt."

Az önkormányzatoknak is érdeke, hogy a helyi gazdaság fejlődjön, hiszen így adóbevételeik is nőnek - hangzott el a találkozón. Szombathely tárgyalásokat kezdett Szentgotthárddal és Zalaegerszeggel közösen egy új járműipari centrum létrehozásáról. Így Győr és Kecskemét után ez a régió lehetne autóipari szempontból a harmadik kiemelt régió az országban.

Molnár Miklós - alpolgármester
"Születne egy versenyképességi megállapodás, kiemelt növekedési központtá válna ez a régió, és a növekedési tervben meg lehetne határozni városfejlesztési, gazdaságfejlesztési, oktatási, képzési területen azokat a célokat, amelyek a 2014-2020-as uniós források megszerzési lehetőségeit taglalnák."

A konferenciasorozat két hét múlva Debrecenben folytatódik.