Hírek

Pénteken tartották éves fórumukat a műszaki-és agrár szakemberek

2012. február 24., 23:03

A vidék nem egyenlő a mezőgazdaságal, de az agrárium adja a gerincét. Figyelmet kell fordítani a vidéki emberek életminőségének javítására, a családi gazdaságok, helyi gazdaságok erősítésére is, mondta V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy szombathelyi találkozóját. Az államtitkár elmondta: új irányokat kell kell követni az agrár-és vidékfejlesztésben. Ennek sarokköve a Nemzeti Vidékstratégia és a Darányi  Ignác Terv is. A  fórumon szó esett a 2014 és 2020 közötti időszak uniós költsgévetéséről is.

Pénteken tartották éves fórumukat a műszaki-és agrár szakemberek

Elöregedő, elnéptelenedő falvak, magas munkanélküliség, alacsony vállalkozói aktivitás, a helyi közösségek szétesése. Többek közöt ezek jellemzik ma a vidéki településeket. A kormány célja az agrárium és a vidék hanyatlásának megállítása, a vidéki élet feltételeinek javítása,a minőségi mezőgazdaság megtermetése,  mondta egy szombathelyi fórumon V. Németh Zsolt. A vidékfejlesztési államtitkár elmondta:  fontos a családi gazdaságok erősítése.

V. németh Zsolt hangsúlyozta: a vidékstratégia kiemelt célja a természeti erőforrások s értékek védelme, kiegyensúlyozott birtokszerzetek kialakítádsa, amelyben előtérbe kerülnek a középbirtokok, illetve a vidéki települések támogatása. A fórumon szó esett a 2014-2020 közötti időszak uniós költségvetéséről is. Ebből kiderült, hogy 11 kiemelt célt támogat majd az unió, köztük természetesen a környezetvédelmet, agráriumot. Sokkal szigorúbbak lesznek az előírások, és például több terület, így a vidékfejlesztésre vonatkozó szabályok is változnak.

Az unió következő költségvetési időszakában előírás lesz, hogy a keretek 44%-át a kis-és közepesvállalkozásokk versenyképességének támogatására, innovációra, valaint kutatás-fejlesztésre kell költeni. Emellett 6%-át a támogatásoknak környezetvédelemre, a szén alapú gazdasági tevékenységek visszazsorítására.