Hírek

Penészesedik a vásárcsarnok felújított épülete

2021. február 18., 13:54

Nagy mennyiségű, agresszív penész jelent meg a piac nemrég elkészült 2-es csarnokának mennyezetén és falain. A terv az, hogy a penészt eltávolítják, és újrafestik az épületet, ám ez csupán átmeneti megoldás. Szellőzőberendezés beépítése, vagy a födém áttörése lenne szükséges, ami sokba kerül. A Vásárcsarnok körüli anomáliákról Horváth Attila alpolgármester tartott helyszíni sajtótájékoztatót ma délelőtt.

 

Penészesedik a vásárcsarnok felújított épülete

Penészesek a falak a 2-es csarnokban. A mennyezet közelében szinte minden sarok szürke, mutatja Polákovics Marietta, a Vásárcsarnok igazgatója.

"A felülvilágítók környékén jelentkezett első körben, és így húzódik befelé hétről hétre."

Az egész épület párás, az eladók azt mondják, nap végére a kabátjuk, a ruhájuk és az áru is nedves lesz.

Károlyné Wagner Elvira - kereskedő
"Teljesen penész az egész körbe, mindenfelé, beázott a csarnok a sarkokban, a másik az, hogy hideg van. Nem meleget akarunk, de legalább kellemesebb levegő legyen."

A Vásárcsarnok átépítése körüli anomáliákról Híradónk is többször beszámolt már. 2018-ban 1,3 milliárd forint volt a becsült költség, a beérkezett egyetlen ajánlat ezt egymilliárddal haladta meg. Ekkor a városvezetés a műszaki tartalom csökkentéséről döntött. Kikerült a tervekből például a napelem, a zöldtető és a hőszivattyú. A második közbeszerzési eljárás eredményes lett, de az önkormányzatnak közel 360 millió forint plusz forrást kellett hozzáadnia. A penészedést valószínűleg az okozza, hogy olyan műszaki elemek is kimaradtak, amelyek az épület szigetelését és szellőzését biztosították volna.

Horváth Attila - alpolgármester
"Jelenleg aerobiológiai méréseket végeznek az épületben, ez alapján állapítják meg, milyen összetételű anyaggal kell a penészt eltüntetni, majd festés következik, ennek költségei meghaladják a kétmillió forintot, de ez nem végleges megoldás. Senki nem tudja megmondani, ha ezt megcsináljuk, mikor jön vissza ilyen, vagy még nagyobb mértékű penészedés."

Hosszú távon a szellőzést és az épület temperálását kell megoldani.

Horváth Attila - alpolgármester
"Vagy meg kell bontanunk a födémet, vagy szellőző rendszert kell beletennünk az épületbe. Az biztos, hogy ez így nem maradhat. Nem engedhetjük meg, hogy azok, akik itt dolgoznak, vagy ide járnak vásárolni, azok méltatlan körülmények között kell, hogy ezt megtegyék."

Az önkormányzat vizsgálatot folytat le, hogy kiderüljön, ki a felelős a kialakult helyzetért, hangsúlyozta az alpolgármester. A 2-es csarnokba novemberben költöztek át az árusok, akkor kezdődött az 1-es épület felújítása, ami még javában tart. Az átadás tavasz végén, nyár elején várható.