Hírek

Pedagógus konferencia

2016. október 18., 16:38

A felsőoktatásban és a felnőttképzésben jelentkező új kihívásokkal foglalkoztak szakemberek a Magyar Pedagógiai Társaság szombathelyi konferenciáján. Fenntartható fejlődés, egészségfejlesztés, környezettudatos gondolkodásra nevelés egyaránt szerepelt a témák között.

Pedagógus konferencia

125 éves a Magyar Pedagógiai Társaság, amely ebből az alkalomból egy konferenciára való aktuális szakmai témával járja az ország nagyvárosait. A road show kedden Szombathelyre ért.

Kraiciné Szokoly Mária - egyetemi docens, alelnök, Magyar Pedagógiai Társaság
“A globális  világ, a változó gazdasági helyzet folyamatos megújulásra készteti az oktatás világát. Három témakörről szól ez a konferencia: az egyik a felnőttképzés és az oktatás új kihívásai, a másik az egészségfejlesztés lehetőségei a közoktatásban és a felsőoktatásban, és a harmadik a fenntartható fejlődés kérdése.”

A szakember a 20. században bekövetkezett változásokat elemezte, rámutatva, hogyan nyert egyre nagyobb teret az élethosszig tartó tanulás. Szó esett az ENSZ által elfogadott fenntartható fejlődési célokról is, és arról, hogy a fiatalok még mindig kevéssé gondolkodnak környezettudatosan. A téma szakértője szerint nagy a pedagógusok felelőssége ebben.

Czippán Katalin - felsőoktatási szakértő
“Bár az össztudásunk folyamatosan növekszik, látjuk a rendszerben levő hibákat, mégsem hozunk ilyen döntéseket, és az oktatásunk sem erre készít föl. Hogy mit kellene ahhoz tenni, hogy mindannyian, de legfőképpen a következő generáció képes legyen szeretni a természetet, felelősen gondolkozni róla, tenni érte.”

Az előadók a jubileumot ünneplő szakmai szervezet vezető tisztségviselői, de személyük a házigazda szerint nem csak ezért, hanem a közelgő szervezeti átalakítás miatt is jó választás volt.

Kispálné Horváth Mária - főigazgató, NyME Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ
“Az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedagógiai és pszichológiai karának oktatói is, tudományos munkatársai, ami pedig azért aktuális, mert jövő évtől 2017 február elsejétől az ELTE része lesz a Savaria egyetemi campus.”

A nap folyamán az előadók kerekasztal-beszélgetéseken vettek részt, amelyeken konkrét szombathelyi témák is terítékre kerültek.