Hírek

Papírbrikett

2016. november 29., 16:51

Irodai papírból és kartonból állítanak elő jó fűtőértékű briketteket közfoglalkoztatott személyek egy belügyminisztériumi program eredményeként. A most üzembe állított gépek segítségével nemcsak munkát biztosít sokaknak a város, hanem az előállított termékkel a rászorulók fűtéstámogatásához is hozzá tud járulni.

Papírbrikett

Régóta szervezi a közfoglalkoztatást a városban a fogyatékkal élők és hajléktalanok ellátását végző cég, de eddig nem mindenkinek tudtak megfelelő munkát adni. Sok esetben jelentett akadályt az illető egészségi állapota, ami miatt nem vállalhatott nehéz fizikai tevékenységet.

Németh Klára - ügyvezető igazgató, FÉHE Kft.
“Ennek kapcsán jött a brikettáló üzemnek az ötlete, ahol 15 fő olyan közfoglalkoztatott tud dolgozni, akik számára az egészségi állapotukat tudjuk picit kímélni, ülőmunkát tudnak végezni. Az itt előállított irodai papírhulladékból készül, jelentős része karton, ugye ennek magas a cellulóztartalma, össze tudja fogni a briketteket.”

A cég két nagyértékű gépet - egy darálót és egy brikettálót - vásárolt egy belügyminisztériumi mintaprojekt keretében, amelyeket a Szatmár utcai asztalosműhelyükben állítottak üzembe. A program mintegy 21 millió forintos központi támogatásból valósult meg. A folyamatot, ahogy az irodai papírból brikett lesz, sajtótájékoztatón mutatták be.

“Maximum 180 barral nyomja össze. Hát nézze meg polgármester úr!”

A végeredmény egy jó fűtőértékű tüzelőanyag, amely úgy izzik, mint a szén. Az így előállított papírbriketteket rászorulók fűtéstámogatásához ajánlja fel a város.

Puskás Tivadar - polgármester
“Ezeknek az elosztása vagy hasznosítása szintén a szociálisan rászorultaknál történik, tehát alapjában véve egyszer az előállítás is akár a szociális ellátásunk része lehet, és a másik, a produktum, a végtermék elosztása is a szociális ellátás keretében történik

Jelenleg napi 60-70 kilogramm brikett készül az üzemben, de később akár 100 kilogramm előállítására is lehetőség lesz.