MNB
MNB - 2

Hírek

Pályázati támogatást kapott a Savaria mozi

2012. május 15., 18:59

A digitális átállásig tartó időben pályázati támogatás is segíti a mozi működését. Az AGORA Savaria Filmszínház a nemzeti filmalaptól kapott 4 millió forintot, amelyből többek között filmkölcsönzésre költenek.

Pályázati támogatást kapott a Savaria mozi

A Savaria Mozi nagygépházában nem sok minden változott az utóbbi évtizedekben. Ezek a vetítőgépek például több mint 30 évesek. Még működnek, de már eljárt felettük az idő.
A technikai megújulásig segíti az art mozi fenntartását az a 4 millió forintos támogatás, amelyet nemrégiben egy pályázaton nyert el az intézmény.

Papp Katalin, gazdasági vezető, Agora Kulturális Központ
"Ezt a Magyar Nemzeti Filmalap hirdette meg az art-termet fenntartó mozik számára, akik megfeleltek a besorolásnak és egy úgynevezett gyorssegély pályázat volt, üzemeltetésre lehet felhasználni, filmkölcsönzésre a 2012-es év első felében."

A filmtekercs is lassan a múlté. A hagyományos technika kevesebb nézőt vonz, így art mozi a Dunántúlon Pécsen kívül már csak Szombathelyen működik.

Mayer Rudolf, mozgókép szakági vezető, AGORA-SAVARIA Filmszínház
"A legtöbb mozi ezekkel a néhány milliós működési támogatásokkal talpon tud maradni, Sajnos előfordult az előző években egyrészt a technológiai átállás hiánya miatt, másrészt egyéb okok miatt, hogy a Dunántúlon nagyon sok art-mozi bezárt."

A mozgóképi szakágvezető szerint a mozizásban a jövőben a digitális technika kulcskérdés, a 35 milliméteres film forgalmazása ugyanis megszűnik. A digitális átállás várhatóan még a nyáron megtörténik a Savaria Filmszínházban, ahol abban bíznak, hogy ennek segítégével a nézőszám is megnő majd 30-40%-al.