Hírek

Padokat újítanak fel és veszélyessé vált fákat vágnak ki a Csónakázótó szigetén

2021. január 14., 20:46

Felújítják a padokat és kivágják a veszélyessé vált, korhadt fákat a Szompark munkatársai a Csónakázótó szigetén. A padokat folyamatosan szállítják be a műhelybe, rendbe hozzák az ülőfelület fa elemeit, majd visszaszerelik eredeti helyükre. A fakivágás is folyamatos, az eltávolított füzeket csemetékkel pótolják majd.

 

Padokat újítanak fel és veszélyessé vált fákat vágnak ki a Csónakázótó szigetén

Erdészeti rakodógéppel emelik ki a vízből a hatalmas fűzfa rönköket.

A fákat a napokban vágták ki, a darabokat a parton halmozták fel, ám ismeretlenek a tóba görgették azokat, így onnan kell kiszedni a méretes fákat. Ezeket a füzeket a Csónakázótó kialakításakor ültették, tehát már több mint 50 évesek. (7:26) Kívülről teljesen egészségesnek látszanak, ám a belsejük teljesen elkorhadt, üregessé, porózussá vált, ezért kellett őket kivágni - mondja a Szompark ügyvezetője.

"Elszáradt fáknak a kivágása, ezt egész évben végezzük, de elsősorban a tél az időszaka, a szigeten volt egy-két veszélyessé váló korhadt törzsű fűzfa."

Az eltávolított egyedek helyére újakat ültetnek majd.

"Közvetlenül mellette fogjuk ugyanúgy fűzfűval pótolni."

Nem ez a Szompark egyetlen feladata mostanság a Csónakázó szigetén. Folyamatosan újítják fel a padokat is, ami az éves karbantartási terv része: leszerelik azokat, a műhelyben javítják, pótolják a léceket, csavarokat, és újrafestik az ülőfelületet.

Kiss Dávid - ügyvezető, Szompark
"5-6 darabot szerelünk le egyszerre, szép lassan sorban, tervezett munkatevékenység folyik, egy-két nap alatt elkészülnek a felújítással, aztán vissza is kerülnek a padok, tehát 2-3 napon belül ugyanazok a padok ugyanott állnak, csak fel vannak újítva természetesen."

A vandálok nem kímélik a padokat sem, (6:48) néhány tartóelemet kirugdaltak és elferdítettek. A parkfenntartó munkatársai több mint 110 padot hoznak rendbe a tónál, így az itt sétálókat már a megszépült térbútorok fogadják.