Hírek

Óvja értékeinket a Szépítő Egyesület

2014. szeptember 17., 14:37

A szombathelyi Szépítő Egyesület ifi tagozatával közösen vállalkozott arra, hogy egy nagyon régi sírt rendbe raknak a Szent Márton temetőben. Az egyesület kiemelt figyelmet fordít a szombathelyi építészeti értékek megóvására. Ugyancsak az egyesület karolta fel azt a kezdeményezést is, hogy a Székesegyház környezetében ültessenek libanoni cédrust.

Óvja értékeinket a Szépítő Egyesület

A Szépítő Egyesület alapvető célja, hogy megóvja a szombathelyi természeti, építészeti és környezeti értékeket. Ennek keretében kezdték meg a szombathelyi Szent Márton temetőben Hidasi Krisztina sírjának rendbe tételét. Építészeti szempontból kiemelkedő ez a síremlék, ami Szent Erzsébetet ábrázolja. Egyelőre csak a sír beültetését tudják elvégezni az egyesület munkatársai.

Theisz Károly – vezetőségi tag, Szombathelyi Szépítő Egyesület
„A célunk a továbbiakban az, hogy a jövő évben pályázatokat nyújtunk be, és megpróbálunk maguknak a síremlékeknek a felújítására is pénzt szerezni, ugyanis nagyon sok értékes síremlék van itt a szombathelyi temetőben, amelyek megőrzésre szorulnak.”

Szintén a Szépítő Egyesület karolta fel azt a kezdeményezést, hogy ültessenek libanoni cédrust a Székesegyházzal szemközti térre, Szily János szobra mellé. A libanoni cédrus a Biblia egyik leggyakrabban említett növénye, mert a fönségest, a hatalmast jelenti: az eljövendő Messiás szimbóluma.

Bődi Lívia – vezetőségi tag, Szombathelyi Szépítő Egyesület
„Csináltatunk egy emléktáblát is, amelynek az avató ünnepsége szeptember 24-én fél 5-kor lesz, ahol polgármester úr és a Szépítő Egyesület elnök asszonya fogja leleplezni az emléktáblát.”

Az ünnepségen közreműködik a szombathelyi Werner-kórus, illetve ismertetik a kezdeményezés alapötletét, valamint a megvalósítás folyamatát.