Hírek

Ötvenedik alkalommal rendezik meg a Savaria Nemzetközi Táncversenyt

2015. november 23., 16:57

Tíz országból eddig több mint harminc páros nevezett, szombathelyiek is parkettre lépnek majd. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Ötvenedik alkalommal rendezik meg a Savaria Nemzetközi Táncversenyt

"Ma este az ún. latin táncok döntőjét láthatják kedves nézőink."

Ezen az 1987-es felvételen Antal Imre műsorvezető jelentkezett a szombathelyi Művelődési és Sportházból. Több millióan kísérték figyelemmel a képernyők előtt a táncosok produkcióit. A verseny nem veszített népszerűségéből: nagy érdeklődés övezi a televíziós kötvetítést, és a helyszínen rendszerint teltház előtt lépnek parkettre a párosok. 1965-ben merült fel a nemzetközi táncverseny ötlete, egy évvel később szervezték meg az elsőt. Akkoriban még élő zenére ropták a táncosok.

Parais István - igazgató, AGORA
"Nagyon fontos, hogy ez a nyugati határszélen történt, és a 60-70-es években ez volt az egyetlen tánchoz jutási lehetőség. Értjük ez alatt az új figurák, koreográfiai eljárások, az új ruhák lemásolásának, beszerzésének lehetőségét."

A viadal az elmúlt fél évszázad alatt méltán vívta ki a szakma és a közönség elismerését, továbbá világhírt szerzett Szombathelynek.

Puskás Tivadar - polgármester
"A Savaria Táncverseny maradt az a rendezvény, ami leginkább Szombathelynek a hírét viszi, öregbíti. Az a verseny, amely évről évre mindig megrendezésre kerül, és mindig színvonalasabb."

Az idei versenyre eddig több mint harminc pár nevezett. Miután nyílt viadalról van szó, a regisztrációra az utolsó percig lehetőség van. A párok értékes világranglista pontokat szerezhetnek, teljesítményüket 11 pontozóbíró figyeli majd. Több tehetséges magyar páros, köztük szombahelyi duó is parkettre lép a szombati versenyen. Az elődöntők 13 órakor kezdődnek, a középdöntőkre és a döntőkre 19 órától kerül sor.

A sajtótájékoztatón a Savaria TSE táncosai adtak ízelítőt Burleszk című vadonatúj koreográfiájukból. A verseny szünetében ők is perkattre lépnek, továbbá zenél az ISIS Big Band, a sztárvendég pedig Radics Gigi lesz.