Hírek

Otthonfelújítási támogatást lehet igényelni január elsejétől

2021. január 06., 15:07

A legalább egy 25 év alatti gyermeket vagy 25 év feletti megváltozott munkaképességű személyt nevelő, illetve az épp gyermeket váró családok jogosultak az akár kedvezményes hitellel is kombinálható juttatásra. A felújítási költségek felét - legfeljebb 3 millió forintot - az állam fizeti.

 

Otthonfelújítási támogatást lehet igényelni január elsejétől

Sár borítja ennek a háznak az udvarát, az autó mély nyomvályút hagyott maga után, amiben összegyűlik a víz. Csapadékos időben szinte járhatatlan a terület. A család fontolgatja, hogy igénybe veszi a felújítási támogatást, amit térburkolat kialakítására is fel lehet használni.

Czékus Károly
"Utánaolvastunk, mi is jogosultak lennénk a támogatásra, az udvart szeretnénk belőle rendbe tenni, térkövezéssel vagy betonozással."

A támogatás széles körűen felhasználható a közművek bevezetésétől a fürdőszoba kialakításán és a szigetelésen át a tető- és nyílászárócseréig. Fordítható klímaberendezés és napkollektor telepítésére, kerítésépítésre, belső tér felújítására is. Az elvégzett munkák költségeit az ügyfélnek elő kell finanszíroznia, majd a január elseje után kiállított számlákat bemutatva az Államkincstár bírálja el a kérelmet 30 napon belül.

Szanati Mátyás - tanácsadó
"A finanszírozás mértéke 50 százalék. A munkálatok felét az Államkincstár visszatéríti, de arra ügyelni kell, hogy a munkadíj és az anyagköltség 50-50 százalékban finanszírozható."

A tanácsadó arra számít, hogy legtöbben tetőcseréhez igénylik a támogatást. Azt javasolja, érdemes időben kivitelezőt keresni, mert rengeteg megrendelés várható. Figyelni kell az apróbetűs részekre is, például a kivitelező nem lehet családtag, a vállalkozóval szerződést kell kötni, az igénylőnek pedig legalább egy éve a felújítással érintett ingatlanban kell laknia. Ha a felújításhoz nincs elég önerő, kedvezményes, 3 százalékos kamatozású hitelt lehet kérni március elsejétől, legfeljebb tízéves futamidőre. A támogatás 2022. december 31-ig igényelhető.