Hírek

Öt szombathelyi iskola diákjai utazhatnak a következő tanévben a határon túlra

2012. augusztus 09., 18:22

Az általános iskolák közül a Zrínyi és a Reményik, a szakközépiskolák közül a Művészeti és a Műszaki, a gimnáziumok között pedig a Bolyai nyert pályázati támogatást a Határtalanul programban – összesen több, mint 7 és fél millió forintot.

Öt szombathelyi iskola diákjai utazhatnak a következő tanévben a határon túlra

Az Országgyűlés 2010-ben döntött úgy, hogy minden magyarországi közoktatásban tanuló diák jusson el egyszer a magyarlakta területekre az állam támogatásával.

"Ez a pozsonyi vár …"

Máté a tavaly készült fényképeit mutatja: osztálytársaival a  Felvidéken töltöttek néhány napot. Jártak a pozsonyi és a gimesi várban, Selmecbányán lementek a föld alá, és az alsóbodoki iskolában is vendégül látták őket.

Tolvaj Máté  Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Nagyon sok jó helyen jártunk és nagyon sok jó dolgot csináltunk, és megtapasztalhattuk, hogy az ott élő magyarok hogyan ápolják a magyarságukat.

A bolyaisok az idén újra pályáztak: ezúttal a Felvidék keleti részén keresik fel a magyar történelmi emlékeket. Erdélybe készülnek a Művészeti Szakközépiskolások: ők nyerték a legnagyobb támogatást, 2,7 millió forintot, amelyből 40 gyerek tölthet tanáraival egy hetet Sepsiszentgyörgyön.

Balogh Dorina
Megtudjuk, hogy kint hogy tanítanak, hogy szeretik az ételeket, milyenek az emberek, milyen a beszéd, meg tényleg nagyon jó kapcsolatokat lehet kiépíteni. És nagyon várom.

Az iskola egy zenei líceummal vette fel a kapcsolatot, közös zeneórákat és koncerteket terveznek. Az utazással a zenekari verseny győzteseit jutalmazzák, akik közül szinte senki sem járt még határon túli magyarok között.

Paulik Ákos tanár, Művészeti Szakközépiskola
Volt olyan diákunk, aki megrémült, hogy hogy fog kommunikálni odakint, mert nem fogják őt érteni. Tehát a gyerekek nincsenek tisztában azzal, hogy itt a Kárpát-medence egyes részeiben a határon kívül színmagyar területek vannak.

A szakmai együttműködésre építi útját a Műszaki Szakközépiskola, akiket egy református líceum tanulói fogadnak majd Kárpátalján.

Balogh Gabriella igazgató, Szombathelyi Műszaki Szakközépiskola és Kollégium
A két iskola gyerekei közösen készítenek el egy ún. napkollektoros demonstráiós berendezést, az ottani gyerekek készítik el a fémvázas részét, és a mieink pedig a vezérlést.

A középiskolák visszahívják majd vendéglátóikat. De utaznak a Reményik Sándor és a Zrínyi iskola hetedikes diákjai is, akik néprajzi és történelmi ismereteiket gyarapíthatják majd a tanulmányi kiránduláson. A program jóvoltából külhoni diáktársakkal ismerkedhetnek, és életre szóló élményeket szerezhetnek úgy, hogy sem az utazásért, sem a szállásért nem kell fizetniük.