MNB - 2
MNB

Hírek

Öt kortárs magyar alkotással gyarapodott a képtár gyűjteménye

2019. december 10., 15:02

A műtárgyak a Magyar Alkotóművészeti Társaság közreműködésével kerültek Szombathelyre, közülük az egyik helyi művész munkája.

Öt kortárs magyar alkotással gyarapodott a képtár gyűjteménye

Szántó István szombathelyi festőművész alkotásainak visszatérő motívuma a szív. Ez a címe annak a sorozatának is, amelynek az egyik darabja a Szombathelyi Képtárba került. Emellett még négy képet adott át a gyűjteménynek nemrég a Magyar Alkotóművészeti Társaság.

A műtárgyak a műteremlakásokat bérlő alkotóktól jutnak az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó MANK tulajdonába, amely azokat - kuratóriumi döntés alapján - az ország különböző kortársművészeti kiállítótereiben mutatja be. Szántó Istváné mellett Bíró Sándor, Lovas Ilona, Varga Zsófi és Verebics Katalin egy-egy alkotása került a képtárba. Összértékük több mint egymillió forint.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum  
“Ez a kortársművészeti gyűjteményünket gyarapítja, és azokkal a művekkel együtt, amelyeket 2018-ban megkaptunk, ez a sorozat is már határozottan bővül. Reméljük, hogy a következő évben is részt vehetünk a kuratóriumi üléseken, és kiválaszthatjuk azokat a tárgyakat, azokat a műalkotásokat, amelyek hozzánk kerülnek.”

Az alkotásokat a Szombathelyi Képtár felújítását követően láthatja majd a közönség. A harmincöt éves intézmény jelentős átalakítás alatt áll.

Horváth Soma - alpolgármester
“Egy Európai Uniós forrásból újul meg. 838 400 forint - azt hiszem - egész pontosan az összeg. Várhatóan 2020 októberére fejeződik be a felújítás. Ez a külsőben a külső hőszigetelést, a külső elemeknek a cseréjét, én úgy tudom, hogy díszkivilágítást is jelent. És abból a szempontból belsőleg is, hogy a termek egy része is megújulhat.”

Egy év alatt tetőfelújítást, homlokzati rekonstrukciót, belső modernizációt és parkosítást végeznek el a kivitelezők. Korszerűsítik az épület tető- és homlokzati szigetelését, kicserélik a nyílászárókat. Új műtárgyvilágítási rendszert építenek ki, valamint létrehoznak egy múzeumshopot és büféteret.