MNB - 2
MNB

Hírek

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia

2012. május 11., 10:58

Az idősebb korúak foglalkoztatásának növelése az egész Európai Unió számára kíhívást  jelent. Ausztriában és Magyarországon is különböző programok segítik, hogy a munkavállalók minél tovább maradhassanak a munkerőpiacon.

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia

A nemrég megrendezett börzén is sokan kerestek állást azok közül, akik 50 év felettiek, és elvesztették korábbi munkahelyüket. Híradónknak akkor többen is elmondták, hogy nehéz olyan munkáltatót találni, akinek idősebb munkavállalóra van szüksége.
A megyei munkaügyi központban most 2200 50 év feletti munkanélkülit   tartanak nyilván. Jelentős részük alacsony iskolázottságú.  

Rodler Tamás - igazgató,  Munkaügyi Központ, Kormányhivatal
"Nálunk kiemelten hátrányos helyzetű réteg az 50 év felettiek csoportja. A hazai forrásból a bértámogatásokban, illetve uniós projektekben azonnal támogatható kategóriában kerülnek, csak kell az a munkáltató, aki felveszi."

Bár 2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve, és a célkitűzések egyik alappillére az idősek foglalkoztatási helyzetének javítása, ebben a vonatkozásban egyre több problémával kell szembenézni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője.
"Mivel egyre kevesebb a fiatal és egyre többen vonulnak nyugdíjba, a nyugellátása ezeknek a személyeknek enyhén szólva kétségesnek tűnik, hogy minből lesz megfizetve."
Jáczku Tamás ugyanakkor bejelentette, hogy hamarosan indul az a pályázati program, ami 14.000 időskorú foglalkoztatását segítheti bér- és járuléktámogatással, valamint képzésekkel.
Szomszédunkban a Workfit Alsóausztria projekt igyekszik minél tovább, legalább a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig a munkaerőpiacon tartani a munkavállalókat.

Barbara Haider-Novak - projektvezető
"Az időseket például egészségmegőrző programokkal, vagy éppen munkajogi tanácsokkal segítjük. Másrészt a munkáltatókat is támogatjuk abban, hogy nekik megfelelő munkahelyeket teremtsenek. Emellett a rokkantnyugdíj-rendszert is megreformáljuk."

Ausztriában öt év alatt 10%-kal, 32-ről 42 százalékra növelték a időskorúak foglalkoztatását , de még mindig rengeteg a tennivaló - hangsúlyozta az osztrák munkaügyi minisztérium képviselője. Kiemelte a részmunkaidős foglakoztás és a képzések előtérbe helyezését.