Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Ösztöndíj-programot tervez a város

Adásban volt: 2013. január 28.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Az önkormányzat azokat a főiskolásokat és egyetemistákat támogatná, akik valemelyik hiányszakmában szereznek végzettséget. Szombathelyen nemcsak műszaki területen van ilyen, az orvosi és az óvodapedagógusi pálya is ezek közé tartozik.

A Műszaki Szakképző iskolában 160 diák kap állami ösztöndíjat. Azokat támogatják így, akik hiányszakmát tanulnak. Rendszeres juttatást a nagyvállalatok is adnak azoknak, akik tanulmányi szerződést kötnek velük, azaz vállaják, hogy később náluk dolgoznak.

"A következő fél évben egy vállalattal szeretnék szerződést kötni, akik ösztöndíjat fizetnének, az  összegét nem tudom pontosan, ez tanulmányi eredménytől függ."

A diákok szívesen pályáznak ösztöndíjra, ami az iskola szerint a pályaválasztásban is motivációt jelent.

Balogh Gabriella igazgató, Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola
Az a tapasztalatunk, hogy az idősebbek, a 11-12-13.-14. évfolyamosok feltétlenül hajtanak a tanulmányi eredményre azért, hogy ezek az ösztöndíjak magasabbak legyenek.

Ösztöndíj-programot tervez a város is. A csütörtöki közgyűlés tárgyalja majd az előterjesztést, amely szerint a felsőoktatásban tanulók jutnának rendszeres támogatáshoz.

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere
Azt szeretnénk, ha a szombathelyi fiatalok tanulnának, és itt helyezkednének el. Tehát a hiányszakmáknak a betöltését szeretnénk elősegíteni ezzel Szombathelyen.

Szombathelyen gondot okoz a háziorvosok és a házi gyerekorvosok utánpótlása. Néhány éven belül 7-en mennek nyugdíjba, friss diplomást pedig nehéz találni. Évente 10-12 óvónő is eléri a nyugdíjkorhatárt, emiatt óvodapedagógusokra is szükség lesz. A nagyvállalatok pedig felsőfokú műszaki végzettségű munkatársakat keresnek. A város az utánpótlás érdekében az orvosi, óvodapedagógusi és műszaki egyetemistákat segítené. 

Molnár Miklós alpolgármester, Szombathely
Azt tervezzük, hogy havonta akár több 10 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak ezek a tanulók bizonyos esetekben akár az első évfolyamtól kezdve is, ha később visszatérnek és Szhelyen folytatják pályafutásukat.

A fiataloknak a diploma megszerzése után annyi ideig kellene Szombathelyen dolgozniuk, amennyi ideig ösztöndíjat kaptak. Az összegről és a pontos feltételekről a közgyűlés dönt. A végleges változtot várhatóan februári ülésükön tárgyalják  a képviselők.

2013. január 28.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében