MNB
MNB - 2

Hírek

Ösztöndíj-programot tervez a város

2013. január 28., 17:30

Az önkormányzat azokat a főiskolásokat és egyetemistákat támogatná, akik valemelyik hiányszakmában szereznek végzettséget. Szombathelyen nemcsak műszaki területen van ilyen, az orvosi és az óvodapedagógusi pálya is ezek közé tartozik.

Ösztöndíj-programot tervez a város

A Műszaki Szakképző iskolában 160 diák kap állami ösztöndíjat. Azokat támogatják így, akik hiányszakmát tanulnak. Rendszeres juttatást a nagyvállalatok is adnak azoknak, akik tanulmányi szerződést kötnek velük, azaz vállaják, hogy később náluk dolgoznak.

"A következő fél évben egy vállalattal szeretnék szerződést kötni, akik ösztöndíjat fizetnének, az  összegét nem tudom pontosan, ez tanulmányi eredménytől függ."

A diákok szívesen pályáznak ösztöndíjra, ami az iskola szerint a pályaválasztásban is motivációt jelent.

Balogh Gabriella igazgató, Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola
Az a tapasztalatunk, hogy az idősebbek, a 11-12-13.-14. évfolyamosok feltétlenül hajtanak a tanulmányi eredményre azért, hogy ezek az ösztöndíjak magasabbak legyenek.

Ösztöndíj-programot tervez a város is. A csütörtöki közgyűlés tárgyalja majd az előterjesztést, amely szerint a felsőoktatásban tanulók jutnának rendszeres támogatáshoz.

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere
Azt szeretnénk, ha a szombathelyi fiatalok tanulnának, és itt helyezkednének el. Tehát a hiányszakmáknak a betöltését szeretnénk elősegíteni ezzel Szombathelyen.

Szombathelyen gondot okoz a háziorvosok és a házi gyerekorvosok utánpótlása. Néhány éven belül 7-en mennek nyugdíjba, friss diplomást pedig nehéz találni. Évente 10-12 óvónő is eléri a nyugdíjkorhatárt, emiatt óvodapedagógusokra is szükség lesz. A nagyvállalatok pedig felsőfokú műszaki végzettségű munkatársakat keresnek. A város az utánpótlás érdekében az orvosi, óvodapedagógusi és műszaki egyetemistákat segítené. 

Molnár Miklós alpolgármester, Szombathely
Azt tervezzük, hogy havonta akár több 10 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak ezek a tanulók bizonyos esetekben akár az első évfolyamtól kezdve is, ha később visszatérnek és Szhelyen folytatják pályafutásukat.

A fiataloknak a diploma megszerzése után annyi ideig kellene Szombathelyen dolgozniuk, amennyi ideig ösztöndíjat kaptak. Az összegről és a pontos feltételekről a közgyűlés dönt. A végleges változtot várhatóan februári ülésükön tárgyalják  a képviselők.