Hírek

Osztálykirándulás a határon túlra

2010. szeptember 15., 07:29
Határon túli területekre mehetnének kirándulni állami támogatással a diákok a kormány legújabb elképzelése szerint. Az iskolák vezetői örülnek a lehetőségnek. Véleményük szerint a helyszínen szerzett tapasztalatok segítenek a tananyag mélyebben rögzülésében.
Osztálykirándulás a határon túlra

Az Országgyűlés az ezzel kapcsolatos részletes vitát lezárta, de szavazás még nem volt.

Néhány hete tértek haza a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola diákjai Erdélyből. A fényképeket nézegetik. Pályázaton nyertek pénzt az útra. Számos települést meglátogattak, felkeresték a csíkszeredai kereskedelmi iskolát is. A Bolyai iskola 12.b-s diákjai osztálykiránduláson jártak már Erdélyben, a Felvidéken és közeli osztrák területeken. Megismerhettek határon túl élő magyar diákokat, láthatták azokat a helyeket, amelyek egykor Magyarországhoz tartoztak, és a helyszínen szerveztek előadásokat történelmi eseményekről, személyekről.

Nagy Judit, 12.b. Bolyai Gimnázium
"Ezáltal az emberhez tényleg közelebb kerülnek ezek a dolgok és jobban megmaradnak az ember emlékezetében."

Csakhogy az osztálykirándulások sok pénzbe kerülnek, külföldre pedig méginkább. Ezt jól tudja az iskola igazgatója is, hiszen rendszeresen szerveznek például sítúrákat Ausztriába és minden évben ellátogatnak diákok a Felvidékre is. A külföldi túrákhoz pályázatokon igyekszik pénzt szerezni az iskola, mondja az igazgató, aki örül a kezdeményezésnek.

Károly Frigyes, igazgató - Bolyai János Gimnázium
"Ha kapunk erre támogatást, akkor biztos vagyok benne, hogy többen választják azt, hogy elmennek határon túli helyekre is."

A Reményik iskola ötödikesei most még csak Sárvárra, Kőszegre kirándulnak, de jövőre akár a Felvidékre is eljuthatnak.

Az iskola már az alakulás óta tervezi, hogy a diákok szervezett keretek között eljussanak határon túli területekre, mondja az igazgató. Akkor még szó sem volt arról, hogy állami támogatás is lenne az osztálykirándulásokhoz. Most a tervek szerint 2013-ig pályázat, később normatív támogatás útján juthatnak hozzá a forrásokhoz az intézmények.

Sátory Károly, igazgató - Reményik Sándor Általános Iskola
"Az új generáció már nem úgy fog kikerülni az iskolapadból, hogy semmit nem tud a magyarságról, a nemzetről."

Számítások szerint egy 3-4 napos túra Erdélybe, programokkal, szállásal együtt, az osztályoknak közel 1 millió forintba is kerülne. Ha csak az utazásra ad támogatást az állam, akkor 2 milliárd forintot kell elkülöníteni, ha a szálláshoz és egyéb költségekhez is segítséget nyújtanak, akkor ez az összeg 100 ezer gyerekkel számolva 4 milliárd forint lehet.