Hírek

Összeült a város oktatási és szociális bizottsága is

2017. szeptember 13., 15:45

A testület elfogadásra javasolta az egészségfejlesztési tervet, az ifjúsági koncepciót; tárgyalt egy színházi eszközbeszerzésről és egyesületi rendezvények támogatásáról is döntött.

Összeült a város oktatási és szociális bizottsága is

Zömében vita nélkül ajánlotta közgyűlési elfogadásra a határozati javaslatokat szerdai nyílt ülésén az oktatási és szociális bizottság. A testület támogatta, hogy a város jövőre is csatlakozzon az egyetemistáknak szóló ösztöndíjpályázathoz. Terítékre került Szombathely egészségfejlesztési terve, valamint az új ifjúsági koncepció is - utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy ennek egyik értékes eleme az elkészült ifjúságkutatás. Az eredmények ismeretében a korábbinál összefogottabb, hatékonyabb munka folyhat a fiatalok érdekében. Szó volt a költségvetési szervek - köztük az óvodák - és a GAMESZ közötti munkamegosztási megállapodásról, ami a készpénzkezelést érinti. Az intézkedéstervezet szülői körökben félreértésre adott okot. Ezt tisztázandó kiderült, hogy az intézmények alapszolgáltatása továbbra is ingyenes, csakis a nem kötelező szolgáltatásokért kérhetnek pénzt a szülőktől.

Napirendre került egy színházzal kapcsolatos javaslat is, aminek lényege, hogy egy feliratozó eszköz segítségével hallássérültek számára is élvezhetővé tennék az előadásokat. Az ülésen megjelent Jordán Tamás színházigazgató, aki kifejtette, hogy amíg egy jeltolmács jelelése elvonná a figyelmet a színpadról, addig ezzel a megoldással a néző tekintete az előadáson maradhat, miközben a szöveget olvassa. Hozzátette, hogy a gép idegen nyelvű feliratozásra is alkalmas, így külföldi nézőközönség esetén is használható lenne. A mintegy kétmillió forintos eszköz beszerzését a bizottság támogatásra javasolta, azzal, hogy először egy próbaelőadáson szűrik le a tapasztalatokat. A testület elfogadta a vakok egyesületének rendezvényére szánt félmillió forintos támogatás javaslatát, de a szintén igényelt olvasógép finanszírozását egyelőre nem szavazták meg, részletesebb indoklást kértek. Az oktatási és szociális bizottság zárt ülésen döntött még díjak odaítéléséről, és kinevezésekről is.