Hírek

Ősszel mindig megszaporodnak a vadbalesetek

2020. október 06., 16:16

Ennek leginkább a rövidülő nappalok és a gímszarvasok násza az oka. Rosszabbak a látási viszonyok, a párjukat kereső állatok pedig óvatlanabbak. Egy több százkilós vaddal történő ütközés jelentős kárt okoz a gépjárműben, és a vadásztársaságnak is bevételkiesést jelent.

 

Ősszel mindig megszaporodnak a vadbalesetek

Ezt a vaddisznót egy Söpte felé tartó autós ütötte el szeptemberben. Szerencsére a sofőr a sávjában tudta tartani a gépkocsit, így elkerült egy frontális karambolt.

Ennek a kisáruszállítónak a vezetője viszont félrerántotta a kormányt, mikor elé ugrott egy szarvas a 89-es főút Bucsu felé tartó szakaszán. A hirtelen mozdulat miatt árokba borult a gépjármű.

Nem sokkal később ugyanezen a szakaszon egy személyautó járt pórul az erdőből kiugró szarvas miatt.

Csúcs Péter
„Dolgozni indultam reggel, a korai órákban, még sötét volt. Egyszer csak elütött egy szarvas. Tehát nem elém ugrott, hanem az oldalának, egyszer csak bent volt mellettem az autóban.”

A megyében szinte minden főútnak van vadveszélyes, erdők között haladó szakasza. (23.05) Ezeken a helyeken tábla hívja fel az autósok figyelmét arra, hogy haladjanak lassabban és körültekintőbben. A vadászkamara megyei elnöke arra figyelmeztet: a fénykürt és a dudálás lehet, hogy éppen az út közepén blokkolja a vadat, és akkor elkerülhetetlen az ütközés. Ha felcsillanó szempárt látunk az út szélén, inkább álljunk meg – mondja. A vadelütéskor mindenki a saját kárát fedezi, kivéve, ha bizonyítható a ráutaló magatartás.

Gagyi István – elnök, Vadászkamara Vas Megyei Szervezete
„Vadászatra jogosultnál ráutaló magatartás lehet etető, szóró elhelyezése 300 méteren belül, vadhajtás, amit nem jelentett, vadászat az erdő azon területén, ami az úthoz közel van. A jármű részéről gyorshajtás, nem megfelelő műszaki járművel való közlekedés. Ezt bizonyítani kell.”

Évente 180 körüli a bejelentett vadbalesetek száma a megyében, ám valószínűleg ennél több is történik. A kizárólag anyagi kárral végződő vadelütéseket ugyanis nem kötelező bejelenteni a rendőrség felé. Csak a megyében éves szinten több százmilliós is lehet a kár, ami az autósokat és a vadgazdálkodókat is éri.

Németh Péter – elnök, Május 1. Vadásztársaság Simaság
„Sajnos nagyon sok esetben nem tudja a vadásztársaság felhasználni, hiszen olyan roncsolás keletkezik a húsban, hogy a vadfeldolgozónak nincs értelme leadni a vadat, hiszen bevérzik, és használhatatlan bármilyen fogyasztásra, és sok esetben meg kell semmisíteni.”

A kötelező biztosítás nem, a Casco viszont fedezi a vadelütés során keletkező károkat. Az elgázolt vad eltulajdonítása lopásnak számít.