Hírek

Őseink példáján - értékek Herényben

2018. május 22., 13:40

Ez annak a kiadványnak a címe, amelyet pénteken mutatott be a Herényi Kulturális és Sportegyesület. A városrésznek több mint 30 kincse szerepel benne - köztük emberek, épületek, országos rendezvények.

Őseink példáján - értékek Herényben

A Herényi Nóta Kör tagjai a hungarikumnak számító klasszikus magyar nóta előadói ebben a városrészben. A közel két évtizede működő harmonikás-hegedűs énekcsoport is helyet kapott az új, a herényi értékeket bemutató kiadványban.

Karvalics Lászlóné - énekes, Herényi Nóta Kör
“A Herényiek Házában működik egy nótakör, és a Népfőiskola keretein belül  vállaltunk három évre programokat, amúgy is minden hónapban összejövünk, és népdalokat, magyar nótákat éneklünk, és szeretnénk átadni a fiataloknak is a nóta szeretetét, és amatőr módon, de szívből csináljuk, amit vállaltunk!”

Az egész Kárpát-medencét felölelő Népfőiskolához csatlakozott ugyanis a Herényi Kulturális és Sportegyesület, több programmal, rendezvénnyel. Első feladatuk ennek a kiadványnak az elkészítése volt, amelyet a Nemzeti Művelődési Intézet támogatott.

Nagy Krisztina - ügyvezető titkár, Herényi Kulturális és Sportegyesület
“Vas megyéből három szervezet vett részt ebben a kezdeményezésben, vagyis vesz részt a Népfőiskolai hálózatban, ugye Szombathelyről a mi egyesületünk, a Herényi Kulturális és Sportegyesület, Nádasdról egy ott működő civil szervezet, valamint Vasvár város is részt vesz ebben a projektben.”

A szervezet egymillió forintos támogatásból hozta létre az Őseink példáján - Értékek Herényben című kiadványt. A színes, fotókkal illusztrált füzetet több hónapig szerkesztették, több mint 30 értéket mutatnak be.

Szekér Tamás - elnök, Herényi Kulturális és Sportegyesület
“Ez egy gyűjtőmunka eredménye igazából, ami már 1999-re tehető vissza, amikor megcsináltuk a kiállítását Herény történetének, ebből indunk el, és a 38 római aranypénztől elkezdve, az első írásos emlékeken keresztül, az épületek, a templom.”

És olyan emberek is szerepelnek benne, akik valamilyen jelentős eredményt tettek le az asztalra: többek közt Mészáros József, Józsa Miklós, Széll Kálmán. A füzetet 500 példányban készítették el, de már tervezik a bővített anyagot is.