MNB - 2
MNB

Hírek

Orvoskongresszus

2015. június 12., 17:16

Szombathelyi orvosok szervezésében Sárváron tartja idei közös kongresszusát a Magyar Traumatológus Társaság és a Magyar Ortopéd Társaság. A mintegy ezer résztvevő több mint háromszáz szakmai előadást hallhat a legújabb tudományos eredményekről, módszerekről, korszerű eszközökről. Nemzetközi szaktekintélyek is pulpitushoz lépnek.

Orvoskongresszus

A traumatológia és az ortopédia is mozgásszervi problémák, betegségek megoldásával foglalkozik. Mindkettő az orvoslás dinamikusan fejlődő szakterülete, egyre korszerűbb eszközökkel, műtéti eljárásokkal.

Biró Csaba – osztályvezető főorvos, Baleseti Sebészeti Osztály, Markusovszky Kórház
"A két társaság közös kongresszusa kétévente van, ezeket eddig egyetemi centrumokban rendezték, és ez nagy elismerés és megtiszteltetés, hogy minket kértek fel a kongresszus szervezésére."

Az idei kongresszus egyik kiemelt témája az artroszkópia, vagyis a ízületi tükrözéses műtéti módszer volt.

Detre Zoltán – elnök, Magyar Traumatológus Társaság
"A szakma újdonságait, implantátumokat, rögzítőeszközöket, a technikai fejlődést kívánja a társaság tagjai felé továbbítani, részben a nyugaton látott módszereket, részben a magunk által fejlesztett eszközöket."

A protetika, azaz a térd- és csípőízületi műtéti eljárások fejlődnek leggyorsabban. A szombathelyi ortopédián évente 400 ilyen beavatkozást végeznek. Jó hír, hogy a várólista és a rehabilitációs idő is egyre csökken.

de Jonge Tamás – osztályvezető főorvos, Ortopédiai Sebészeti Osztály, Markusovszky Kórház
"Jelenleg tervben van, hogy ezt továbbfejlesztjük, jövőképünk egy olyan műtéti eljárás, amely után 2-3 nappal segédeszköz nélkül is járóképesek a betegek."

A megnyitó ünnepségen Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház igazgatója elmondta: mindig a beteg a legfontosabb, és a hatékony gyógyítás érdekében fontos a rendszeres továbbképzés. Átadták a két szakma legnagyobb díjait: a Dollinger-emlékérmet Tóth Kálmán, a Lumnitzer-emlékérmet Szita János vehette át.

Szita János - traumatológus
"Szakterületem a baleseti sebészeten belül a medence- és csipőtörések ellátása, kutatása, klinikai alkalmazása volt."

A magyar traumatológusok és ortopéd szakorvosok külföldön is keresettek, nagy az elvándorlás, főleg a fiatalok körében. A két szakma egyik legfőbb feladata ennek mérséklése, megállítása.