Hírek

Országos Gyermekdiabetes Nap

2018. január 15., 14:41

13. alkalommal rendezték meg az Országos Gyermekdiabetes Napot, amelynek szervezési jogát idén a Markusovszky Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya kapta. Az eseményen megjelentek a Magyar Diabetes Társaság, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának és a Gyermekdiabetes Szekció vezetői mellett az érintettek is.

Országos Gyermekdiabetes Nap

Szombathelyen több mint 50 éve foglalkoznak gyermekdiabetessel. Nem véletlen, hogy sokan érkeztek szombat délelőtt az egyetem dísztermében rendezett egészségügyi programsorozatra. Az egész napos rendezvénynek az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekdiabeteszben szenvedők ellátására, gondozóik munkájára.

Balogh Márta - főorvos, Gyermekdiabetes Szakambulancia
"Számunkra ez különösen azért fontos, mert a rendezvény ötletgazdája, vagy megálmodója, dr. Szabó László főorvos nevéhez fűződik. Ezenkívül még a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban 1967 óta működő gyermekdiabetes szakambulancia léterhozása is."

Január 11-e kiemelkedő dátum a diabetológia történetében - idézte fel Puskás Tivadar, aki mentőfőorvosként felismerte, hogy a gyermekeket és a felnőtteket elkülönítve kell kórházba szállítani.

Puskás Tivadar - polgármester
"1922. január 11-én használták először az inzulint és ennek nagyszerű hatása volt akkor arra a ketoacidózisban szenvedő gyermekre."

Leonard Thompson kapta az első inzulin injekciót, és ezzel megmenekült a biztos haláltól. Azt megelőzően minden diabeteses kisgyerek meghalt.

Törner Anna - docens, Semmelweis Egyetem
"Magyarországon terjedt el a gyermekdiabetes nap megünneplése és mi nagyon szerettük volna, illetve ma is szeretnénk, ha ez átmenne a világra, úgyhogy a diabates világnap mellett lenne egy gyermekdiabetes nap is, hiszen mégis nagy jelentőségű, hogy egy gyerek volt az, aki először megkapta az inzulin injekciót."    

Napjainkban - a korábbi 1-es és 2-es típusú felosztáshoz képest - a diabetesnek különféle fajtái léteznek. A gyerekkori cukorbetegségek mintegy 90 százaléka 1-es típusú, ami azt jelenti, hogy életben maradásuk alapvető feltétele az inzulin beadása naponta.