MNB
MNB - 2

Hírek

Orsolya-napi vásár Kőszegen

2020. október 19., 15:18

A forgatagban  szombathelyi kézművesek is kínálták a portékáikat. A jótékonysági célt szolgáló főzés és süteményverseny a járványhelyzet miatt elmaradt, de a jó hangulat ezúttal jellemezte a rendezvényt.

 

Orsolya-napi vásár Kőszegen

Az Orsolya-napi nagyvásárnak Kőszegen évszázados hagyománya van. Erre az időre a betakarítás jelentős részével már végeztek a gazdák, és eladásra kínálták a portékáikat.

Básthy Béla - polgármester, Kőszeg
“A kifejezetten mezőgazdasági jellegű terménycsere - értsd itt az élőállat-vásárt vagy a gabona és egyéb nyersanyagok vásárát, háttérbe szorult. Ellenben a kézműves hagyomány máig él. A térségben sok kézműves él, illetve Kőszeget is mindig szívesen válastják lakhelyül alkotó szellemű emberek. Nekik nagy örömmel biztosítunk lehetőséget arra, hogy a termékeiket eladják.”

A borászok, a méhészek, a lekvár- és aszalékkészítők, a gesztenyesütők a helyi ízeket kínálták. Gesztenyéből nemcsak sütéményt, de levest  is kínáltak, sőt gesztenyelekvár  is készült.

Kiss Norbert
 “Ugyanúgy készül, mint a többi lekvár, tehát meg kell főzni, ízesíteni, édesíteni. Nagyon jó önmagában desszertnek, de kalácsra, süteményekhez, pohárkrémekhez, fagyihoz akár.”  

Tali Julianna textilből varrt táskáival, kenyereszsákjaival Szombathelyről érkezett.  Tamásné Geröly Mária gyöngyösfalui népi iparművész munkái már a karácsonyt idézték.

Tamásné Geröly Mária - népi iparművész
“Mind természetes anyagokból készülnek, jó részt én gyűjtöm hozzá az alapanyagot, másrészről vásárolok hozzá, amit itthon nem lehet beszerezni, mert nálunk nem honosak. Fantázián múlik, hogy ki mit hoz ki ezekből a termésekből.”

Összesen száz standnál várták az árusok a vásárlókat.

Pócza Zoltán - igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
“Különböző vásárosok vannak, mint az elmúlt években, hiszen nem mindenki tudta a vállalkozását életben tartani az idei évben, így megváltozott az összetétele a vásárosoknak. Szerencsére jó az idő is, és az emberek vágynak a kimozdulásra.”

A jó idő sokakat csábított nézelődésre, kóstolásra, vásárlásra.  

“Helyi temékeket, mézeket szoktunk venni, meg egyéb ilyen dolgokat, amiket máshol nem lehet kapni, meg a kézművesektől is szoktunk vásárolni.”

“Megkóstoltuk a helyi borokat, nagyon finomak, egyébként Pest mellől jöttünk ide, erre a mai napra, jól érezzük magunkat.”

A jó hangulatról a zenészek is gondoskodtak, Peltzer Géza a járókelőket harmonika muzsikával szórakoztatta.