Hírek

Orsolya-napi vásár Kőszegen

2014. október 27., 16:07

Sütő és főző verseny, kézműves portékák, koncertek és táncbemutatók. A kőszegi Orsolya napi vásár hűvös időben, de remek hangulatban zajlott hétvégén.

Orsolya-napi vásár Kőszegen

"Az állaga szép, kakaó, tejszín, gesztenye..."

A süteményverseny zsűritagjainak feladatát sokan megirigyelték a vásáron, elvégre az ő tisztük volt végigkóstolni az ízletes finomságokat.

Váradi Józsfné, zsűrielnök
Krémes sütemények voltak, aprósütemények, sós sütemények. Medvehagymás és olivabogyós. Kereskedelmi sütemények is voltak, közöttük is dominált a gesztenye.

A sütemények mellett lekvárokkal, likőrökkel is nevezhettek a versenyzők, amelyeket később a vásár közönsége is megkóstolhatott. A látogatók persze már ezt megelőzően is dúskálhattak a finomságok között.

Vaslapon sült a gesztenye, bográcsban, tepsiben főttek, sercegtek, a húsos, zöldséges étkek. A kőszegi önkéntes tűzoltók is kitettek magukért.

Mert az egész világ tudja, hogy a Kőszeg a legjobb banda.

Nagy Csaba, ifjúsági vezető, Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Sok helyen tócsninak ismerik vagy macóknak, lapcsánkának. Mi azért nevezzük cicegének mert ez a gyerekek szájából jobban cseng és érdekesebbnek tűnik, de különben ugyanaz és nagyon népszerű!

A kruplis, lisztes, olajban sütütt cicegére jól csúsztak a különféle itókák. A pincészetek értékes nedűkkel várták a vendégeket, akik a hűvös idő dacára is élvezték a vásárt.

Nagyváradi Sándor
Sopronban mondták és az interneten néztük, hogy vannak ezek a napok. Átjüttünk, nagyon jól érezzük magunkat, jövőre is itt a helyünk!

A gasztronómiai kínálat kóstolgatása mellett értékes kézműves portékákban is gyönyörködhettek a látogatók.

Pócza Zoltán, igazgató, Jurisics vár és Művelődési Központ, Várszínház
A lényeg az az, hogy az Orsolya napot, ennek a hagyományát továbbra is ápoljuk, gasztronómiában, ételben,italban, terményekben!

A vásárhoz sajtótájékoztató is kapcsolódott. Elhangzott, a Magyar Natúrpark Szövetség és a szakminisztérium együttműködésének köszönhetően az ország hét helyszínén tartottak ezekben a napokban hagyományőrző rendezvényeket. A közös munka a jövőben tovább folytatódik majd.