Hírek

Önkéntes közösségek tisztították meg a parkokat, játszótereket

2020. október 12., 17:23

Játszóteret szépítettek, szemetet szedtek, parkrendezést végeztek önkéntesek a hétvégén több helyszínen is a városban és környékén. A Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! program keretében Szentkirályon és a Joskar-Ola-lakótelepen, míg a 72 óra kompromisszumok nélkül országos akcióban Táplánszentkereszten mozdultak meg a közösségek.

 

Önkéntes közösségek tisztították meg a parkokat, játszótereket

Gyorsan teltek a zsákok a Bogáti fasorban, itt szedte a szemetet az egyik csoport szombaton. A növényzettel benőtt árkok mélyéről nejlonzacskók, pet-palackok, üvegek, sörösdobozok kerültek elő. A szentkirályi városrész lakói előzőleg a Facebook-on szavazták meg, mely utcákat kellene megtisztítani, az önkéntesek két helyszínen dolgoztak a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! programban.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
"Ezt a Bogáti fasort tisztítjuk meg, itt van feljebb egy régi malom, annak a környéke egy góc, ha narad időnk, a Táplánszentkeresztre vezető bekötőutat fogjuk megtisztítani, egy másik brigád pedig a Szent István király és a Győzelem utca sarkán dolgozik, ezt a két helyszínt választottuk most ki."

Összegyűjtötték a lehullott leveleket, homokozót takarítottak és gyomláltak önkéntesek a Pázmány Péter körúti játszótéren, amit a Fogadj örökbe egy parkot! akcióban mostantól a Joskar-Ola Alapítvány munkatársai gondoznak. Mivel többeknek a szombat is munkanap volt, csak kis létszámú csapat jött össze, de így is gyorsan rendbe hozták a területet.  

Bakos Ildikó - elnök, Joska-Ola Alapítvány
"Az alapítvány azt vállalta, hogy összehúzzuk a lombokat, ágakat összeszedjük, ha kell, letisztítjuk a padokat, szemetet szedünk, ha a kerítésekben kisebb rés van, meg tudjuk drótozni, megpróbáljuk fenntartani a játszóterek használhatóságát."

Több mint ötezren csatlakoztak idén a 72 óra kompromisszumok nélkül elnevezésű országos önkéntes akcióhoz, melynek célja valami jót és hasznosat tenni a közösségért. Táplánszentkereszten a Művelődési Ház melletti játszóteret szépítették meg a falubeliek: aprókavicsot terítettek, lapátoltak, talicskáztak, gereblyéztek, lombot húztak - (15:06) a munkába a legkisebbek is besegítettek.

Dávid-Tóth Andrea - szervező
"Anyukákkal elkezdünk beszélgetni, mit tudunk segíteni, mit az, amiben rövid időn belül, páran összefogva, látványosat és szépet tudunk alkotni. Eljöttünk erre a játszótérre, és azonnal láttuk, itt van ez a gyönyörű játszótér, ez a park, és gyakorlatilag 10-20 emberrel csodát fogunk alkotni."

A park melletti járda aszfaltos burkolatára színes figurákat, ugróiskolát festettek. Itt éppen egy hernyócska készült, de az ABC betűi és pillangók is díszítik ezentúl a felületet. A minták tartósan megmaradnak, így az erre járók még sokáig élvezhetik a látványt.