MNB
MNB - 2

Hírek

Önkéntes Környezettisztítók

2017. április 21., 15:55

Egy néhány hónappal ezelőtti civil kezdeményezésből példás összefogás körvonalazódik: az Önkéntes Környezettisztítók Föld-napi akciójához az önkormányzat is segítséget adott. Szombaton és vasárnap még bárki csatlakozhat a parkerdei szemétszedéshez.

Önkéntes Környezettisztítók

Alig volt 0 fok fölött a hőmérséklet péntek reggel, a csípős idő és a munkanap ellenére mégis eljöttek néhányan a Parkerdőhöz, hogy a hétvégi Föld-napi szemétszedés első napján tisztogatni kezdjék a környéket. A helyszínválasztás szimbolikus: Szombathelynek talán ez a pontja hasonlít leginkább az érintetlen természethez. Volt, aki családostul gyűjtötte az eldobált hulladékot.

Szihay Mónika - önkéntes
“Nekem az is fontos, hogy a gyermekem szemléletét  valahogyan megváltoztassam, vagy ilyen irányba is terelgessem, hogy már ilyen kicsin, két és fél évesen lássa azt, hogy ilyenben is jó részt venni.”

Az akció háromnapos, szombaton és vasárnap a mostaninál több önkéntes várható a helyszínre. Az elsőként a Szombathelyi Televízióban bemutatott szerveződéshez az utóbbi időben egyre többen csatlakoztak.

Trembóczki Gábor - szervező, Önkéntes Környezettisztítók
“A média által elég sok embert elértünk. Így a tévében is láttak minket, a rádióban is hallottak rólunk, és az a visszajelzés, hogy erre szükség van, és az emberek örülnek neki, hogy végre már valaki tesz valamit.”

A csapat már több parkot megtisztított a város területén, de most először az önkormányzat is támogatja a kezdeményezést. Bár az illetékesek elsősorban a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák, a civil megmozdulásból igazi összefogás lett.

Illés Károly - alpolgármester
“Üdvözlünk minden ilyen kezdeményezést, ahol a városnak a rendbetétele, illetve a tisztán tartása történik meg. Mi ezt abban tudjuk támogatni, hogy biztosítottunk zsákokat, kesztyűket a hulladékgyűjtőknek. Illetve a Szomhull el fogja szállítani a szemetet, amit összegyűjtenek, a hulladéktelepre, ami egyébként költséggel jár, hiszen ennek lerakási díja, illetve infrastruktúrához kapcsolódó díja is van.”

Az első délelőtt terméséért már meg is érkezett a városi hulladékgazdálkodó társaság autója. A hétvégén folytatódik az akció: a következő két napon összegyűlő szemétért hétfőn jönnek vissza.