Hírek

Önálló lehet a SEK

2015. július 31., 10:57

Gyökeres változásokat jelentett be a felsőoktatási államtitkár. Az egyik kiemelt érintett a Savaria Egyetemi Központ. Az intézménynek augusztus végéig kell koncepciót kidolgoznia arról, milyen szervezeti struktúrában működik tovább.

Önálló lehet a SEK

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Savaria Egyetemi Központban, július 1-jétől a kancellár helyetteseként Szombathelyen Pintér Zsolt irányítja a karok kiszolgáló-szolgáltató egységeit. A SEK-en zajló változások azonban ezzel nem értek véget. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint több egyetem és főiskola szétdarabolására vagy összevonására lesz szükség, mert ezek mostani formájukban fenntarthatatlanok.  A most ismertetett elképzelések egyelőre csak javaslatok, döntés még semmiről nem született. Az érintett felsőoktatási intézményekben csapatok alakulnak, amelyeknek augusztus végéig az a feladatuk, hogy koncepciót dolgozzanak ki a további működés strukturális feltételeire. 

Pintér Zsolt - igazgató, Savaria Egyetemi Központ
"Szombathelyen ez a bizottság már megalakult. A bizottság már dolgozik, már szakmai anyagok is készültek a hatás felmérésére, hogy a különválás mit fog jelenteni a szombathelyi felsőoktatás életében. Ennek a bizottságnak a tagjai, a szombathelyi egyetem dékánjai és külső szakértő bevonására is sor került. A külső szakértő pedig Takács Balázs, az EPCOS vezérigazgatója."

Az egykori szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolából lett Savaria Egyetemi Központ esetében azt kell megvizsgálni, képes lesz-e hosszú távon önállóan működni - mondta a felsőoktatási államtitkár. Szombathelyen jelenleg két kar működik: a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar, valamint a Természettudományi Kar. Ennek további működési feltételei javaslat formájában várhatóan augusztus végéig készülnek el.