Hírek

Önálló épületbe költözött a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szombathelyi Szakaszmérnöksége

2021. június 16., 14:41

Korábban a Vörösmarty utcai központban, mindössze két irodában zsúfolódott össze a fontos munkát végző részleg, néhány hónapja azonban kulturált, 21. századi körülmények között dolgozhatnak a Zanati út 42. alatt kialakított új helyen. Ma délelőtt tartották az átadó ünnepséget.

 

Önálló épületbe költözött a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szombathelyi Szakaszmérnöksége

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon belül három szakaszmérnökség működik, a szombathelyihez tartozik Vas megye. Csaknem 1000 km vízfolyást kezelnek, köztük a Rába egy jelentős szakaszát. Gondoskodnak a védművek és víztározók fenntartásáról, árvízhelyzetben irányítják a védekezési munkákat. A gát- és csatornaőrökkel együtt összesen 80 munkatársuk van. (mai nyers, külső) Korábbi szűkös helyükről nemrég kiköltözhettek: az igazgatóság egykori gépüzeméből megmaradt épületet alakították át a szakaszmérnökség számára.

Láng István - főigazgató, Országos Vízügyi Főigazgatóság
"Összességében 210 millió forintból épült meg a szakaszmérnökség, megmondom őszintén, engem személyesen is bántott, hogy nem volt Szombathelyen szakaszmérnökség, beküldtük a területi kollégákat az igazgatási részhez, ez nem egészséges. Jó, ha külön él ez a két terület, és együtt tud lélegezni így a szakaszmérnök a területtel, ez most megvalósult, és nagyon örülök neki, és nagyon is támogattuk ezt a kezdeményezést."

A főigazgató a mai átadón úgy fogalmazott: a szakaszmérnökség fontos kapocs a jogszabályok és a mindennapi gyakorlat között. Dolgozóik jól ismerik az általuk kezelt területet és a vízzel foglalkozó felhasználókat is. Gaál Róbert igazgató elmondta, hogy utoljára 21 éve avattak új épületet, a Kis-Balaton házat. A mostani beruházás több évig tartott.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Négy éve kezdődött az épület felújítása, a költségek miatt egy összegben nem tudtuk a támogatást megkapni, csak éves ütemezésben, év elején kezdődött az átköltözés, és április óta üzemel itt megfelelő minőségben."

Az emeletráépítéssel kibővített, modern épületben végre megfelelő körülmények között dolgozhatnak és fogadhatnak ügyfeleket a szakaszmérnökség munkatársai. A földszinten tárgyaló, valamint terv- és irattár létesült jól használható katalógusrendszerrel kiegészítve.

"Végre van egy olyan tervtárunk, ahol kulturáltan kereshetők a régi dokumentumok, és az előírásnak megfelelő irattárunk is."

Az emeleten tágas irodákat, egy nagyobb tárgyalót, vizesblokkot és készenléti pihenőszobákat alakítottak ki az árvízi védekezéshez ide vezényelt állomány számára. Az épületben a szakaszmérnökség vezetője mellett az adminisztratív és műszaki munkatársak dolgoznak, összesen 12-en.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Szakaszmérnökség fellélegzett, átkerültünk egy kényelmesebb, nagyobb helyre, emberibb környezetbe, ahol nincsenek összezsúfolva a kollégáink, egy picit nyugodtabb légkörben, nem egy központi épületben végezzük a tevékenységünket."

A földszinten megmaradt egy kisebb szerelőműhely, ahol a fenntartásban használt gépeket javítják. A gazdaságos működtetés érdekében a lapostetőn napelemrendszert helyeztek el. Az elmúlt 30 évben az országban nem alakult új szakaszmérnökség, idén rögtön kettő is: a szombathelyi mellett a Dráva mentén, Sellyén hoztak létre önálló szervezeti egységet.