Hírek

Öltöztess, díszítsd fel egy fát!

2017. március 06., 14:25

Ezzel a címmel hirdetett pályázatot a Kámoni Arborétum. Az alkotások vasárnap, a Faöltöztető napon kerültek fel a növényekre. Az akció célja az újra divatba jött kézimunkázás népszerűsítése, és persze az is, hogy minél többen lássák az arborétum értékeit, például most a szőnyegvirágzást.

Öltöztess, díszítsd fel egy fát!

Krókuszok, hóvirágok és tőzikék milliói alkotnak szőnyeget a Kámoni Arborétumban. Ezúttal azonban nem ez az egyetlen attrakció. Az intézmény felhívásának köszönhetően a „Faöltöztető napon” szorgos kezek díszítik a fákat. Ebből az ágas-bogas loncból például az év fája, azaz vadalmafa válik.

Pomper Mónika
“Egy nem túl jóképű loncot választottunk, hogy ő is jól nézzen ki, ha már egyszer egy nagy öltöztetésben vagyunk. Az év állataival és növényeivel készültünk, amik meg lettek varrva.”

Ez a bokor színes pomponokat kapott, ez a hatalmas fa pedig az egyik szombathelyi középiskola diákjainak köszönhetően a tavasztündérnek adhat átmenetileg otthont.

Sárfi Noémi - kollégiumi nevelőtanár, Herman Ottó Szakképző Iskola
“Úgy döntöttünk, hogy egy tavasztündért készítünk, amelyik egész télen kötögetett és aztán leeresztette a fonalát, mint egy indát, hogy ezen az élet elinduljon, és itt látszik is, hogy a katicabogarunk már felfelé indulgat, és még kerülnek rá virágok, amelyek kezdenek nyiladozni.”

Az Aranyhíd Nevelési Központ diákjai nemcsak felöltöztették ezt a göcsörtös tiszafát, hanem meg is ölelgették.

Szendi Zsuzsa - ökoturisztikai vezető, Kámoni Arborétum
“Azt gondoltuk, hogy ez egy olyan közösségi esemény lehet itt, Szombathelyen, ami amellett, hogy jól érzik magukat az emberek, osztályok, idősklubok, hiszen ők is vállaltak egy-egy fát, amellett közelebb tudjanak kerülni egy fához, hiszen ez egy különös kreativitás igényel az embertől, hogy együttműködjön egy fával.”

A faöltöztető napon húsz növény kapott új ruhát. Ezeket április 9-éig nézhetik meg az arborétum látogatói, sőt szavazhatnak is arról, melyiket tartják a legszebbnek, legötletesebbnek. Az ünnepélyes díjátadó után azonban levetkőztetik a fákat, már csak azért is, mert a meleg ruha alatt megtelepedhetnének a kártevők.