MNB
MNB - 2

Hírek

Olcsóbbak lehetnek a tartós tejek a jövőben

2019. január 04., 15:00

Olcsóbbak lehetnek a tartós tejek a jövőben, mert csökkentették a forgalmi adójuk mértékét. Ezzel a fogyasztás élénkítését és a visszaélések elkerülését kívánja elérni a szaktárca.

Olcsóbbak lehetnek a tartós tejek a jövőben

A korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent január elsejével a hosszan eltartható és az ultramagas hőmérsékleten kezelt tejek áfája. Ezzel azonos adókörbe kerültek a friss és nyers tejjel. Az intézkedés két fő oka közül az egyik a fogyasztási szokásokban rejlik.

Rácz Károly - gazdálkodó
“Az emberek az életmódjuk miatt kényelmesebbé váltak, és jobban szeretik, hogyha egy hétig el lehet tartani a tejet mondjuk a hűtőben, és a kocsiban sem lesz semmi baja, hogyha órákat ott van a kocsiban. Emiatt egyre inkább ebbe az irányba megy el a fogyasztás.”

A boltokban megvásárolt tejek fele tehát úgynevezett ESL vagy UHT tej. Azonban épp ezek azok a fajták, amelyek külföldről behozva visszaélésekre adtak módot.

Rácz Károly - gazdálkodó
“A 18 százalékos áfa miatt megvolt a lehetősége annak, hogy áfacsalt uht tejek jöjjenek az országba, és a gazdaság fehérítését is szolgálja ez az egész dolog. Egyébként mi, termelők minden olyan dolognak örülünk, ami abban az irányba hat, hogy ne jöjjön be külföldről tej, meg különböző manipulációkkal ne kerüljön a piacra, hiszen akkor a magyar tejnek nagyobb lesz a piaci lehetősége.”

A fogyasztói árakon egyelőre nem mindenhol érzékelhető a változás, de a boltok többsége azt ígéri, hogy az áfacsökkentés miatt olcsóbban adja majd a tejet.