MNB
MNB - 2

Hírek

Hőszivattyú, napelemes rendszer: 10-12 millióval forinttal csökken a rezsi a Szombathelyi Uszodában

2019. április 09., 14:15

Három éve nyílászárókat és tetőszerkezetet cseréltek a szombathelyi uszodában, gépészetet javítottak, és épült egy új medence. Most a közműcsere zajlik, a tetőre pedig napelemeket telepítenek. A beruházástól az üzemeltetés költségeinek csökkentését várják.

Hőszivattyú, napelemes rendszer: 10-12 millióval forinttal csökken a rezsi a Szombathelyi Uszodában

Már a burkolatot javítják a Fedett Uszoda előtt, egy nagyobb beruházás második üteme zajlik az épületen a Modern Városok Program részeként.

Puskás Tivadar - polgármester

- Szeptember végére készül el ez a felújítás. Két részletből áll. Az első részlet egy olyan 80 millió forintnyi invesztíciót jelent. Ez a közműcserét jelenti. Vízvezeték, termálvízvezeték, iparivíz-vezeték cseréjét.

Ezzel egy időben kiváltották a szennyvíz- és a csapadékvíz-elvezető rendszer csöveit, és a villamos hálózatot is. Közben megkezdték az energetikai felújítást, ami további 180 millió forintba kerül majd.

Bence János - főmérnök, KG Invest 2008 Kft.

- A napelemes rendszer az a tetőre kerül fölhelyezésre, tartószerkezetre, az egy napelemes kiserőmű 110 kW-os teljesítménnyel. A hőszivattyúk azok pedig kültérben lesznek elhelyezve, ami levegő-vizes hőszivattyú, illetve egy víz-vizes hőszivattyú berendezés. A víz-vizes hőszivattyús berendezés az bent az épületben kerül elhelyezésre a hőközpontban.

Az így megtermelt energiát a használati melegvízellátásra és az uszoda fűtésére használják majd, amivel várhatóan olcsóbb lesz az üzemeltetés is.

Kántás Zoltán - fürdővezető, Vasivíz Zrt.

- A napelemes rendszer számításaink szerint éves szinten 100 ezer kW/h megtakarítást fog eredményezni a villamosenergia-felhasználásunkban, míg a hőszivattyús rendszer tekintetében egy 80 ezer köbméteres földgáz-megtakarítással kalkulálunk. Ez éves szinten mindösszesen kb. 10-12 millió forintos megtakarítást fog jelenteni.”

A felújítás részeként a bejáratot akadálymentessé tették, és elkezdték a sárkányos ivókút megtisztítását. A munkálatok alatt az uszoda zavartalanul üzemel.