MNB - 2
MNB

Hírek

Ökumenikus imahét

2017. január 17., 17:12

A reformáció 500. évfordulója jegyében rendezik meg az idei ökumenikus imahetet országszerte. Hétfőn este a szombathelyi evangélikus templomban gyűltek össze az egyes felekezetek tagjai, hogy közösen imádkozzanak a krisztushívők egységéért. A héten további négy helyszínen tartanak közös misét, istentiszteletet.

Ökumenikus imahét

"Az atya, a fiú és a szentlélek nevében."

A keresztény felekezetek vezetői hirdettek igét hétfőn este az ökumenikus imahét szombathelyi nyitónapján. Az idei imahét vezérfonalát Németországban állították össze. Innen indult ki 500 évvel ezelőtt a reformáció, amely a protestáns egyházak létrejöttét eredményezte.

Gregersen-Labossa György - evangélikus lelkész
"Amikor a keresztények emlékeznek azokra az eseményekre, amelyek kialakították egyházaik sajátos formáját, nem szeretnék ezt egymás nélkül tenni. Amikor közösen emlékezünk a reformáció kezdetére, a keresztségünket vesszük komolyan."

Több mint 50 éve minden esztendőben megrendezik az ökumenikus imahetet. A felekezetek tagjai felkeresik egymás templomait, közös miséken vesznek részt, és imádkoznak a krisztushívők egységéért.

Vida Katalin
"Az Úrjézusnak a nagy vágya, ami a mi vágyunk is, hogy mi igazából testvérek vagyunk, miért is ne tartsunk össze. Ez egy lehetőség itt ezt megélni."

Az igehirdetés fő üzenete, hogy Krisztus szeretete sürget minket.

Császár István - egyházmegyei kormányzó
"Azért imádkozunk, azért hallgatjuk a szentírás szakaszokat, amit még XXIII. János pápa fogalmazott meg, hogy ne azt keressük, ami elválaszt minket egymástól, hanem ami összeköt minket."

Varga László Ottó - baptista lelkész
"A lelkiismeretünkben, az istenhez való viszonyunkban egy megújulás kell legyen. És ennek fontos része az egymáshoz való viszonyunk is, a felekezetek közötti falak, amik épültek, ezeket lebontsuk."

Adásunkkal egyidőben a kámoni templomban, szerdán a baptista imaházban, csütörtökön a református templomban, pénteken a Szent Márton-templomban imádkoznak együtt a hívek.