Hírek

Októberi civil programok

2020. október 06., 16:13

Gesztenyés hétvégék Cákon, gyermek néptáncfesztivál Bükön, túranap, filmfesztivál és szabadegyetem a közművelődésről - októberi programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin.

 

Októberi civil programok

Háromnapos szabadegyetemi előadássorozat kezdődik szerdán a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében. Az első napon a közművelődési stratégia és a területet érintő jogszabályok, a másodikon az ifjúsági közösségek kerülnek terítékre, pénteken pedig a kulturális alapú gazdaságfejlesztésről esik szó.

Éles Krisztina - igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága
"Minden olyan érdeklődőt, aki közösséggel foglalkozik, várunk szeretettel. Sokan regisztráltak, polgármesterek, jegyzők, civil szervezeti vezetők, ifjúságsegítők. Nagyon jó a kapcsolatunk az ELTE-vel, a közösségszervező szakos hallgatók szinte folyamatosan ott lesznek az előadásainkon, hogy minél gyakorlatiasabb legyen számukra az oktatás."

Idén rendhagyó formában rendezik meg Cákon az őszköszöntő gesztenyés kavalkádot: a következő három hétvégére osztották el a programot. A tematika változatlan, ezúttal is szelídgesztenyés finomságokat, bort és helyi termékeket lehet kóstolni.

Tóth Szabolcs - elnök, Cáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület
"Inkább a helyi kötődésű termelőknek, kézműveseknek szeretnénk lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, akár ott kínálni a portékáikat, így kerültek a civil egyesületek is képbe, mint helyi közösségek. Próbáljuk a helyi közösségeket erősíteni."

Ezen a hétvégén 16. alkalommal rendezik meg a Vas-Film Függetlenfilm Fesztivált Vépen. 60 alkotás érkezett, ebből 36 szerepel a versenyprogramban. A szünetekben lehetőség nyílik beszélgetésekre az alkotókkal és a zsűritagokkal. A mezőny ezúttal is sokszínű.

Meskó Krisztián - főszervező, Vas-Film
"Van dokumentumfilm, fikciós film, animációs film, érkezett film határon tőlról, Vajdaságból, Muravidékről is, az utóbbi évekhez hasonlóan. Nekem meg kellett néznem az összes filmet a vetítési technika miatt. Elég változatos, de inkább a jó felé húz."

Október 22-23-án rendezik a Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivált Bükön. Több mint húsz művészeti iskola és tánccsoport mutatkozik be a zsűri előtt, a legjobbak továbbjutnak az országos seregszemlére. A fesztivál zártkapus ugyan, de a kísérőprogramok, népzenei koncertek és néptáncbemutatók nyilvánosak. (3:45) Túrázni hívnak a Vasi Vándorok október 24-én. Ezúttal Szombathely környéki látnivalókon át vezet az út öt különböző távon. A kirándulók a skanzent, az oladi kilátót és a Vasfüggöny Múzeumot is felkereshetik.