Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Október 6-i megemlékezések

Adásban volt: 2018. október 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, és hajtották végre Pesten a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Az események 169. évfordulójára emlékeztek Szombathelyen és Rátóton is.

Ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezés a Premontrei gimnázium kápolnájában, majd verses-zenés műsort adtak az iskola diákjai.

Sátory Károly önkormányzati képviselő, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke felidézte a világosi fegyverletétel előtt néhány nappal zajlott eseményeket. Kiemelte: a szabadságharc hatalmas erődemonstráció volt, ma is erőt meríthetünk belőle.

„Azt üzeni, hogy a haza, a magyar szabadság nem eladó. Azt üzeni, hogy soha többé ne mondják meg nekünk, Bécsből, Moszkvából, Brüsszelből, hogy mit kell tenni. Azt üzeni, hogy soha többé magyar ne legyen szolgája semmiféle idegen erőnek”

Az ünneplők megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékfalát, majd a Batthyány téren folytatódott a program, ahol a Zrínyi-iskola diákjai adtak műsort.

Ünnepi beszédet Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mondott.

„A gyász és az emlékezés napját tartjuk október 6-án, de tarthatnánk a hősiesség napját is, az emberi méltóság napját is, az emberi helytállás napját is, a hazaszeretet és a haza vállalásának a napját is ugyan e napon, ugyancsak rájuk emlékezve”

A Batthyány Hagyományőrzők felvezetésével érkezett az ünneplő tömeg, köztük a Vasi TIT Egyesület tagjai Szombathelyről az Aradi Vértanúk Emlékparkjába Rátóton.

Domiterné Molnár Annamária – polgármester, Rátót
E park jelentősége messze túlmutat a község, de még a megye határain is, hiszen nincs az országban még egy olyan emlékhely, ahol az aradi 13-akat külön emléktábla szimbolizálja.

A megyei közgyűlés elnöke kultikus emlékhelynek nevezte a parkot. Arról is beszélt, hogy sokáig tilos volt megemlékezni a hősökről, majd a vértanúk lelki gondozását végző minarita szerzetes naplójából idézett.

Majthényi László – elnök, Vas Megyei Közgyűlés
Nyugodjanak a haza szent ügyéért elvérzett bajnokok, ki meghaltatok. Neveitek azonban a történelem lapjain örökké élni fognak. Jól példázzák ezt a 169 éve leírt jóslatot, megállapítást, ezek az emlékek, amik itt találhatók ebben a parkban. 9.25

A rátóti emlékhely Széll Kálmán egykori miniszterelnök birtokán áll. Itt valaha sokszor tett látogatást Deák Ferenc, a hagyomány szerint ő ültette a vértanúk emlékére a 13 kocsányos tölgyet az 1860-as években. Ezekből már csak négy él, de a Szombathelyi Erdészeti Zrt. jóvoltából, az óriásfák makkjából nevelt csemetékkel újra teljes a fasor.

2018. október 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében