MNB
MNB - 2

Hírek

Október 1-je az Idősek Világnapja

2011. október 04., 12:02

Ezt és a Vas megyei-szombathelyi nyugdíjas szövetség fennállásának 20. évfordulóját ünnepelték szombaton az MMIK-ban. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke és Puskás Tivadar polgármester jutalmat adott át azoknak a nyugdíjasoknak, akik az elmúlt évben országos művészeti és sportversenyeken kiemelkedő eredményt értek el. Ugyanakkor az is elhangzott, a társadalom folyamatos elöregedése kihívás a mindenkori döntéshozók számára.

Október 1-je az Idősek Világnapja

Ünnepi gálaműsorral köszöntötték egymást az idősek. Népdalok és slágerek csendültek fel a színpadon.
A nézőtéren Ami és Marika is együtt énekelt a fellépőkkel. Ők, amikor csak tehetik, együtt járnak kulturális programokra.

Az idősek számára rendszeresen szervez programokat és művészeti, valamint sporttevékenységüket is támogatja a nyugdíjas szövetség, melynek megyeszerte több mint 1500 tagja van.

Goda István - elnök, Vas megyei Nyugdíjas Szövetség
"A  megyei szövetség egy ernyőszervezet, ami 42 klubot, egyesületet fog össze."

A nyugdíjasok érdekképviseletét látják el az Idősügyi tanácsok. Szombathelyen pedig rendszeresen kapnak meghívást a közgyűlés bizottsági üléseire is. A megyeszékhely lakosságának közel 1/3-a nyugdíjas korú.

Laki László - elnök, Szombathely MJV Nyugdíjas Szövetsége
"Minket nemcsak az érdekel. hogy a nyugdíjasok hogyan sportolnak vagy milyen az egészségügyi ellátásuk. Hanem az is, a város egésze hogyan működik és abba hogyan tudunk bekapcsolódni."

2012 az időskori aktivitás éve lesz, hiszen a tevékenyen töltött mindennapoknak a testi-lelki egészség megőrzésében jelentős szerepük van. A Humán Civil Házban rendszeresek az egészségvédelmi programok.

Dr. Prugberger Emil - elnök, Egészségügyi Bizottság
"A legfontosabb, hogy egymással meg tudják beszélni, egymást segíteni tudják a betegség elviselésében."

Az Idősek Világnapján szűrőprogramokat szerveztek itt. Volt hallás állapotfelmérés, emellett az érdeklődők ellenőriztethették látásukat és tanácsokat kaptak ahhoz, otthon milyen tornagyakorlatokkal őrizhetik meg gerincük egészségét.