Hírek

Okoskocka elnevezésű fejlesztőeszközt kapott a város összes óvodája

2020. január 23., 13:37

Az új játék segít kiszűrni a speciális nevelési igényű gyerekeket, ezért van rá nagy szükség, de az okoskockával a tehetségfejlesztés is könnyebb lesz.

Okoskocka elnevezésű fejlesztőeszközt kapott a város összes óvodája

“Ennyi kockát életemben nem láttam! - Én se!”

Örülnek a gyerekek a sok színes kockának a Vadvirág óvodában: új játékot kapott az intézmény. A kockákon (10:32) ábrák és feliratok vannak, minden oldalukon más és más - most ezeket kell kihorgászniuk a kicsiknek.

“Lapát! - ajjj, de ügyes! Tati, keresd meg az őzikét!”

A játék segítségével észrevétlenül fejlődnek a kicsik, és állapotukról is képet kapnak a nevelők.

Halász Imréné - óvodaveztő - Vadvirág Óvoda
“Ez a termékcsalád hét képességterületre koncentrálva fejleszti a gyerekek azon képességeit, melyek az iskolai tanuláshoz elengedhetetlenül szükségesek, ezt a napi gyakorlatban tudják az óvónők használni, illetve a fejlesztőpedagógusok is, tehát minden nap elő tudják venni a csoportokban.”

Minden szombathelyi ovi a saját igényeinek megfelelő típust kap az okoskockából: itt a Vadvirágban például az anyanyelvi képességfejlesztés a cél, de van a témák között testkép, akusztikus(05:34) és vizuális, valamint (05:54)tér- és időészlelés is. Az óvodák még tavaly év végén igényelték az okoskockákat - ekkor hagyta jóvá a vásárlást a város oktatási bizottsága.

Putz Attila - elnök - Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság
“”Nem papírokat kell kitölteni, nem teszteket kell kitölteni, hanem az okoskockával való játszás alatt tudják a gyerekek állapotát felmérni az óvónők, fejlesztőpedagógusok.”

A tehetséggondozásban éppúgy hasznos ez a játék, mint a sajátos nevelési igényű gyerekek kiszűrésében. A önkormányzat más módon is támogatja a korai fejlesztést.

László Győző - alpolgármester
“Nem állunk meg ennél, mint ahogy ezt már korábban is beszéltük, a humán szférába is szeretnénk invesztálni azzal, hogy gyógypedagógusi státuszokat létesítünk mind bölcsődei, mind óvodai szinten, hogy azok a gyerekek, akiknek erre szükségük van, minél előbb megkaphassák azt a fejlesztést, amivel tudjuk javítani az ő helyzetüket, ez nem lehet pénzkérdés Szombathelyen!”

Összesen több mint egymillió forint értékben, a város mind a 18 óvodájába került okoskocka. A gyerekek már péntektől játszhatnak vele.