Hírek

Őket is visszavárja Szombathely

2016. november 28., 17:11

A városi közgyűlés 2013-ban fogadta el a Szombathely visszavár programot. Ennek keretében ösztöndíjat biztosít azoknak, akik felsőfokú tanulmányaik befejezése után a megyeszékhelyen kívánnak dolgozni. A Városházán Puskás Tivadar polgármestertől  hat hallgató vehette át az erről szól tanulmányi szerződést.

Őket is visszavárja Szombathely

Az ösztöndíjak átadásakor a hallgatókat és hozzátartozóikat a polgármester köszöntötte. Elmondta, hogy Szombathelyen alacsony a munkanélküliség, ugyanakkor vannak szakmák, amelyekben szakemberhiány mutatkozik. Ezen kíván enyhíteni az önkormányzat a Szombathely visszavár programmal.

Puskás Tivadar-  polgármester
"A fiatalok azokban a foglalkozásokban, azokat a pályákat választják, amiben hiány van. Ezt csökkenteni tudjuk. Ez az egyik. A másik, ami szintén nagyon fontos, hogy a szombathelyi identitás nő, a szombathelyiség nő és ez számunkra, mind a kettő rendkívül fontos."

Az ösztöndíjra azok a szombathelyi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak, akik a meghatározott hiányszakmákban folytatnak tanulmányokat. Ők erre az időre havi ötvenezer forintot kapnak. Ennek fejében kötelesek az államilag finanszírozott tanulmányi időn belül diplomát szerezni, majd Szombathelyen elhelyezkedni, és a támogatás időtartamának megfelelő ideig dolgozni az adott szakmában

Borsos Márk Simon - gépészmérnök-hallgató
"Én mechatronikaimérnök-hallgató vagyok a veszprémi Pannon Egyetemen, és ez az ösztöndíj segíti, hogy könnyebben elvégezzem a szakot, illetve könnyebben tudok munkát találni itthon."

Az idei évben hat hallgató pályázott, és vehette át a tanulmányi szerződést.

Ferencz Renáta - logopédushallgató
"Én logopédus-hallgató vagyok Győrben, a Széchenyi István Egyetemen, és azért jelentkeztem erre a pályázatra, mert úgy gondoltam, hogy a jövőbeni elhelyezkedésemet nagyon szépen segíteni fogja."

A mostani ösztöndíjasok között két mérnök, két logopédus, egy óvodapedagógus és egy egészségügyiszakasszisztens-

hallgató van. Velük együtt összesen 30 fiatalt támogat már a város A Szombathely visszavár  ösztöndíjjal.