Hírek

Octopus - polipra emlékeztető formája miatt így hívják ezentúl a megszépült víztornyot

2020. december 16., 19:07

Kiállítóhely, kávézó, kilátó - új, izgalmas közösségi térrel és turistalátványossággal gazdagodik a város. Márciusban megnyílhat a nagyközönség előtt a megszépült víztorony, amely ezentúl Octopus néven lesz ismert, utalva polipra emlékeztető formájára, és a nyolc karhoz hasonló sokoldalúságára. A torony 500 millió forint uniós támogatással újult meg, az utolsó simítások folynak a belső térben.

 

Octopus - polipra emlékeztető formája miatt így hívják ezentúl a megszépült víztornyot

1978-ig használta a város a víztorony tárolómedencéit, már akkor megfogalmazódott, hogy valamiképp hasznosítani kellene az épületet. A pályázati forrás lehetővé tette, hogy elvégezzék az állagmegóvást: kívül-belül megszépült a torony. Üzemeltetője az AGORA pedig vállalta, hogy megtölti tartalommal.

Horváth Zoltán - igazgató, AGORA
"Könyvbemutatók, kiállítások, filmvetítések, könnyűzenei kiskoncertek, de a tér alkalmas lehet kisebb konferenciákra, megbeszélésekre, előadásokra, ismeretterjesztő előadásokra."

A megújulás új arculatot is jelent, a toronynak saját internetes oldala lesz, januárban pedig népszerűsítő kampány indul vele kapcsolatban. A többfunkciós épületet Octopus névre keresztelték.  

Horváth Soma - alpolgármester
"A tenger mélyén él, ezért is mondtam a titokzatos szót, és sok karja van. Egy sokoldalú intézményről van szó, hiszen mind a kultúra, a turisztika, kiállítóhely, történelmi emlékhely, sokoldalú programok fognak megjelenni."

A földszinten kávézót alakítanak ki, a működtetésre kiírt első pályázat eredménytelenül zárult, a járványhelyzet óvatossá tette a vendéglátósokat. A második körben január 14-ig várják a beadványokat. Az első emeleti kiállítótér kialakítása még folyik, itt egy interaktív, virtuális valósággal kiegészített állandó tárlatot rendeznek be, ami Szombathely vízhez kapcsolódó pontjaira hívja fel a figyelmet. A kilátót vezetéssel lehet majd felkeresni, tízfős csoportokban. Az AGORA működteti a KRESZ parkot is, a két egység együttes használatára kedvezményrendszert dolgoznak ki. Ezekben a hetekben még a katasztrófavédelem előírásai alapján utómunkákat végeznek a toronyban, ha a járványhelyzet engedi, tavasszal már látogatható lesz.