Hírek

Ó, zöld fenyő

2018. december 20., 14:20

Javában zajlik a fenyőfa vásárlás a város számos pontján. A klasszikus helyszíneken - így a piacon - már visszatérő vásárlóik vannak az árusoknak. A kedvenc még mindig a luc és a nordmann fenyő, és csak utóbbi drágult idén.

Ó, zöld fenyő

Ezeket a fákat Rábagyarmat környékéről hozták - ez (01:23) az őstermelő 25 éve minden évben itt árul fenyőt. Igazi különlegességek is vannak köztük: az erdei fenyő a legnagyobb kuriózum a fenyőfák közt, de a szerb luc se kapható mindenhol.

“Douglas fenyő, nordmann, ezüst, és normál”

A legkeresettebb továbbra is a lucfenyő, a többiből csak néhányat vásárolnak. Divatos az ezüst és a nordmann, de a legpraktikusabb a (09:36) colorado fenyő: ennek a tűlevelei viszonylag puhák, ráadásul nem hullik. Ennek ellenére - mivel kevéssé ismerik - alig-alig visznek ilyet.

Dancsecs Károly - őstermelő
“A lucot általában olyan 2000-2200 métere, a normannak olyan 4-5 ezer forint, amennyiért itt viszik, az ezüst meg olyan négyezer körül.”

A vásárlók általában két méter körüli fát keresnek, de persze elődordulnak extrém kérések is.

Berta Tibor
“Én mint minden évben, most is templomba keresek lucfenyőt, két 3 métereset, 3,5 métereset, és a Mária-oltárra két kisebbet, meg magamnak és a családnak is, mint minden évben, a lucfenyő az a menő!”

Az árusok segítenek a tartóba illeszteni a kiválasztott fát. Ez a hölgy nordmann fenyőt kért, mert az tartósabb és szebb is.

Lajosfalvi Lajosné
“Nem nagyon szoktam én vásárolni, általában a fimaéknál szoktam lenni, ők Pesten laknak, de most ők jönnek haza, és ezért szeretnék egy szép fenyőt. Olyan túl nagyot nem, mert már nagy a fiam, hát egy ilyennel lepem meg őket, barátnőjével, párjával jönnek.”

Itt nagyjából ezer négyzetméteren árulnak fenyőt - többségük meghaladja a két métert, mert itt inkább a nagyobbakat viszik. Klasszikus típusokat - luc és nordmann fenyőt - kínálnak, ráadásul többnyire tavalyi árakon, csak a nordmann fenyő drágult egy kicsit. Itt is kérhetik a vásárlók, hogy (16:11 körül) faragják bele a tartóba a fát.

Azt mondják, még 24-én is nagy a forgalom, pedig az árcsökkentésre nem igazán érdemes várni.

Az árusok mindenütt azt tapasztalták, hogy a karácsonyfa kiválasztása a hölgyek feladata - hazavinni azonban a férfiak szokták. Így ez a közelgő ünnep első közös programja.