Hírek

Nyitott múzeum

2018. szeptember 21., 15:07

Miként építhető be a múzeumok gyakorlati tevékenységébe a részvétel és az együttműködés? Többek között erre a kérdésre keresi a választ a Néprajzi Múzeum MaDok-program kiadásában megjelent Nyitott múzeum című kézikönyv. A kötetet Szombathelyen is bemutatták.

Nyitott múzeum

A múzeumok az utóbbi évtizedekben egyre több teret adnak a közönségnek, ennek következtében pedig változnak az intézményi és a látogatói szerepek, az üzenetek közvetítésének módja,  másként formálódnak a gyűjtemények és a kiállítások. A Néprajzi Múzeum egy négy évvel ezelőtt kezdődött kutatásban arra kereste a választ, hogy miként hozható létre olyan, mindenki számára izgalmas közeg, amelyben a tárgyak sokféle hangon képesek megszólalni.

Frazon Zsófia – néprajzkutató, Néprajzi Múzeum
„A múzeum ne hangtalan és mozdulatlan tárgyaknak a kimerevített képét tudja csak közvetíteni, hanem valahogy az egésznek legyen egy sokkal izgalmasabb, akár intellektuálisan, akár a térhasználatot tekintve, valahogy megmozdítsa ezt az elképzelést”

A kutatás eredményeit a szerzők kézikönyvvé szerkesztették. A kerekasztal-beszélgetéssel összekötött bemutatón elhangzott: a kötet alapmotívumai az örökség, a közösség és az örökségközösség.

Foster Hannah – muzeológus, Néprajzi Múzeum
„Egyrészt, hogy a múzeumok hogyan tudnak közösségekkel együttműködni, másrészt pedig úgy, hogy milyen közösségi múzeumok léteznek, ami olyan intézményi forma, ahol nem egy múzeum működik ahol professzionális alkalmazottak dolgoznak, akik együttműködnek közösségekkel, hanem egy helyi közösség hoz létre és működtet, tart életben egy múzeumot”

A Savaria Múzeum néprajzi osztálya régóta együttműködik a Néprajzi Múzeummal. A MaDok-program kiadásában megjelent könyv megszületésében is szerepet vállalt a szombathelyi intézmény, ráadásul egy korábban itt rendezett kiállítás esettanulmányként szerepel a kötetben.

Illés Péter – kulturális antropológus, Savaria Múzeum
„Ez a Gyerekvilágok kiállításunk volt, ami arról szólt, hogy nem a múzeumi gyűjteményből rendeztünk kiállítást, hanem gyerekek, illetve felnőttek hozták be gyerekkorukhoz kötődő tárgyaikat a múzeumba és aztán megjelenítettük kiállításban is, honlapon is. Ez volt tizenvalahány évvel ezelőtt, azóta már ennél modernebb szemléletű dolgokra is törekszünk.”

A Nyitott Múzeum című kötet minden, múzeumban dolgozó szakember számára hasznos lehet. A könyvben helyet kapott szövegek egy része a nyitottmuzeum.neprajz.hu oldalon is olvasható.