MNB
MNB - 2

Hírek

Nyílt napott tartott a Szombathelyi Törvényszék

2018. április 23., 15:29

Nemcsak az épületet, hanem a bírói munkát is megismerhették közelebbről a középiskolás diákok.

Nyílt napott tartott a Szombathelyi Törvényszék

„Légvédelmi pince volt a 2. világháború alatt. Egészen biztosan nagyon sokat menekültek ide”

A még lezáratlan ügyek iratait és a nyomozás során lefoglalt bizonyítékokat, például kerékpárokat tartanak a Szily János utcai épület alagsorában. A pincétől a padlásig bejárhatták a törvényszék épületét a középiskolás diákok.

Tóth Máté – tanuló, Bolyai-iskola
„Örülök, hogy ide is eljöhettem végül is, még soha nem voltam. A KDG tanulója vagyok, örülök, hogy a tanárnőnk ilyen helyekre is elhoz minket”

A diákok beülhettek egy tárgyalóterembe és helyet foglalhattak ott is, ahol a fontos tanácskozásokat tartják. Az 5000 darabot számláló könyvtárban régi kötetekbe, folyóiratokba is bepillanthattak a fiatalok.

„Nyilván 19 után már nem volt magyar király, de a minták még jók voltak a király nevében”

A Szombathelyi Törvényszék elnöke személyesen fogadta a diákokat és mesélt a szobájában található régi ereklyékről. A cél az volt, hogy a diákok megismerjék a bíróság munkáját.

Andor Szabolcs – elnök, Szombathelyi Törvényszék
„A mai napnak az adott külön alkalmat, hogy iskolások pályaválasztás, egyetemválasztás előtt állnak. Szeretnénk bemutatni a jogi szakmát, illetve kiemelten a jogi szakma csúcsának tartott bírói hivatást. Milyen készségek kellenek ehhez, mivel foglalkozunk.”

A bejárás után a bírók kötetlen beszélgetésre hívták az iskolásokat. Szó esett a közösségi médiumok veszélyeiről, az illegális drogokról és a válóperekről is.

Iker Előd Sebestyén - tanuló, ELTE Bolyai-gimnázium
„Érdekes volt megismerni kicsit a bíróknak is a szemszögét, amit esetleg máshogy láttam. Más perspektívából nézni a dolgokat. Érdekes volt akár provokatív kérdéseket is feltenni, és azokra vagy kielégítő, vagy kevésbé kielégítő válaszokat adni. Kicsit vitatkozni, az érveinket ütköztetni, ez egy nagyon jó lehetőség volt erre.”

A Szombathelyi Törvényszék rendszeresen tart nyílt napot, évente több mint ezer látogatót fogadnak.