MNB
MNB - 2

Hírek

November 10-én megkezdődik a téli időszámítás a közútkezelőnél

2018. november 08., 13:28

Rendbe tették és beüzemelték a munkagépeket, téli felszereléssel látták el a járműveket. Idén 12 új gép is hadrendbe áll, hogy szükség esetén a síkosságmentesítésben, hóeltakarításban segédkezzen a vasi utakon. A Magyar Közút a katasztrófavédelmi igazgatósággal közösen koordinációs értekezletet tartott, majd sajtótájékoztatón mutatták be a gépparkot.

November 10-én megkezdődik a téli időszámítás a közútkezelőnél

Bevetésre várakoznak a hókotrók és hómarók a Magyar Közút szombathelyi telephelyén.

"Szélesítésben veszünk részt, jégmentesítésben, autók, teherautók mentésében."

Már köztük vannak azok az új beszerzésű, modern eszközökkel felszerelt járművek is, amelyekkel szükség esetén a síkosságmentesítést és hóeltakarítást el tudják végezni a főbb közlekedési útvonalakon.

Vas megyében 1580 km az állami közúthálózat hossza, elsőként a legforgalmasabb szakaszokat, emelkedőket és kanyarokat sózzák majd. A raktárakban 7800 tonna sót és 3000 tonna érdesítő anyagot halmoztak fel. A kritikus helyeken összesen 58 km hosszan helyeznek ki hófogó hálót az utak mentén.  

Horváth László - Vas megyei igazgató, Magyar Közút Zrt.
"32 darab síkosságmentesítésre alkalmas ekével és szóróadapterrel felszerelt gépünk van, ebből 29 saját, 3 bérelt. A megye 12 darab új gépet kapott ebben az évben. Elértük azt, hogy csak fiatal ilyen gépeink vannak, és minden mérnökség rendelkezik egy tartalék géppel is."

A katasztrófavédelmi igazgatóság állománya is megkapta a téli bevetésekhez szükséges felkészítést, végigvették, milyen lakosságvédelmi intézkedésekre lehet szükség rendkívüli időjárási helyzetben. Felülvizsgálták a melegedőhelyeket, frissítették az adatbázisokat. A hivatásos tűzoltókon kívül a mentőcsoportok több mint 800 tagja és a megye 83 önkéntes tűzoltóságának állománya is bevethető.

Bognár Balázs - igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Felkészítettük a saját technikai eszközeinket a téli időjárásra, az összes munkatársunk, valamennyi tűzoltó bajtárs a téli időjárási ktülmények között végrehajtandó káresemény felszámolására fel lett készítve, a szükséges védőfelszerelések, eszközrendszerek rendelkezésre állnak."

A tájékoztatón a téli közlekedéssel kapcsolatos jó tanácsok is elhangoztak: fontos tudni, hogy ott is lehetnek csúszós, nyálkás szakaszok, ahol fekete az útburkolat, ezért indokolt az óvatosság. Tanácsos az időjárási viszonyoknak megfelelően megválasztani a sebességet, felszereltetni a téli gumikat, és legyen kéznél jégoldó spray, hólapát, vontatókötél, hólánc az autóban.