Hírek

Nőttek a szociális támogatási összegek, és a bérlakáshelyzet rendezésére is vannak tervek

2020. január 09., 14:32

Legutóbbi ülésén a közgyűlés módosította a szociális rendeletet. Megemelték a támogatási összegeket, és bővítették a jogosultsági kört. Január elsejétől már az új rendszer alapján osztják a juttatásokat. A tervek között szerepel a szociális rendszer további alakítása: márciusban bevezethetik a közösségi bérlakás programot, ami enyhíthet a lakás-hiányon.

Nőttek a szociális támogatási összegek, és a bérlakáshelyzet rendezésére is vannak tervek

60-70 felújításra váró önkormányzati bérlakás van Szombathelyen. Ezekre pályázhatnak azok, akik rendelkeznek megtakarítással, és vállalják, hogy hat hónap alatt felújítják a lakást. A ráfordított összeget lelakhatják. Már többen beadták az erre vonatkozó kérelmet. A lakásbizottság egyedi elbírálás alapján dönt az felújítandó lakások kiutalásáról, a munkálatokat pedig a SZOVA felügyeli majd. 2100 bérlakás van Szombathelyen gyakorlatilag teljes kihasználtsággal. Hét szabad lakásra 200 jelentkező van, és 24 fős az a lista, akik elvi támogatást kaptak az előző ciklusban, de lakást nem. Nagy a nyomás tehát, ezért az önkormányzat közösségi bérlakás program indítását tervezi. Ennek keretében 100 lakást terveznek bevonni a piacról a rendszerbe.

Czeglédy Csaba - elnök, Szociális és Lakás Bizottság
"Több száz üresen álló lakás van Szombathelyen, amit a tulajdonosok különböző okokból nem adnak bérbe, abban bízunk, az önkormányzatnak szívesebben odaadják bérbe ezeket a lakásokat. Az önkormányzat bérlőkijelölési jogot kér, a nagycsaládosokat, egyedülálló időseket, kisgyereket egyedül nevelőket, fiatal házasokat kívánjuk a programmal segíteni."

A városvezetés kiemelten fontosnak tartja a szociális terület alakítását, hogy azokat segítsék, akik erre legjobban rászorulnak. A támogatási formák közül többnek is megemelték az összegét, és bővítették a jogosultak körét.

László Győző - alpolgármester
"Az egyedülálló időseknek, akik talán a legnehezebb helyzetben vannak, 8000-ről 20 ezer forintra emeltük a gyógyszertámogatást, a lakbértámogatás összegét 20-ról 30 ezer forintra emeltük, illetve olyan családok is igénybe tudják venni most már, kiskorú gyermeket nevelnek, és a jövedelmük nem halad meg egy bizonyos szintet. Fontos változtatás, hogy ez az összeg nem a bérbeadókhoz, hanem a bérlőkhöz kerül, persze szigorú ellenőrzés mellett."

A tűzifa támogatás 7000-ről tízezer forintra nőtt, és ezentúl hat helyett nyolc hónapon keresztül lehet igénybe venni szeptembertől májusig. Eltörölték a temetési segély felső összeghatárát, bármekkora költségre kérhető most már támogatás rászorultsági alapon. A szociális rendelet módosítása évi 50 millió forint plusz kiadást jelent a városnak.