Hírek

Nincsen Márton-nap libaétel nélkül

2018. november 09., 15:39

A hagyományt hosszú ideje ápolják a szombathelyi éttermek is. Sok helyen egész héten tematikus étlappal készültek, és a hétvégi nagyvásáron is kínálják majd a libából készült fogásokat.

Nincsen Márton-nap libaétel nélkül

Készülnek a Márton-napi libavacsorára a szombathelyi éttermek. Itt naponta több tepsi libacomb sül, de az igazi roham a hétvégére várható. Úgy tartják, hogy az étel akkor a legjobb, ha egyszerűen készül.

Szabó Péter - tulajdonos, Pásztor Csárda
“Ezt a kemencében sütjük, ez egy elég hosszadalmas folyamat. Előtte be kell gyújtani előző nap, és akkor a kemencében 2-3 óra alatt megsül. Az egész liba az egy kicsit hosszabb, 4-5 óra hosszáig sül. És hagyományosan fokhagymával, rozmaringgal, sóval, borssal fűszerezzük, ennyi a titka tulajdonképpen.”

A liba novemberre válik vágáséretté, ezért fogadták el természetbeni adóként is. Kézenfekvő, hogy évszázadok óta Márton-nap környékén kerül az asztalra. A gallikán liturgia szintén erősítette a hagyományt.

Horváth Sándor - néprajzkutató
“Az advent Márton után kezdődött, tehát Márton gyakorlatilag egy olyan napja volt az esztendőnek nagyon hosszan, Nyugat-Európa több területén, mint ahogy a nagyböjt a húsvét előtt. Éppen ezért ahogy a húsvét előtti nagyböjtöt megelőzi a farsang, az eszem-iszom lakoma, ugyanúgy megelőzte az eszem-iszom lakoma az adventi böjtöt is, tehát ilyenkor került az asztalra a libapecsenye, a libasült, meg a bor.”

Péntektől vasárnapig látogatható a Márton-napi nagyvásár a Vasi Skanzenben, ott akár ludaskását és libaburgert is lehet kóstolni.